Mønster-lædersvamp Xylobolus frustulatus (Pers.: Fr.) Boid.

Stamdata
Artsgruppe:Barksvampe
Internationalt navn:Xylobolus frustulatus (Pers.: Fr.) Boid.
Dansk navn:Mønster-lædersvamp
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:B2ab(iv), C1, D
Levesteder:Rd, Rv, Sg, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.7., 1.2.3.8., 1.2.3.9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 20 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 2 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.


Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Mønster-lædersvamp vokser på dødt ved af eg (Quercus spp.), især tykke grene og stammedele. Den er meget sjælden i Danmark og knyttet til vore naturmæssigt allermest værdifulde egebevoksninger med høj økolgisk kontinuitet og en rig forekomst af sjældne vedboende insekter og svampe. Aktuelt kendes den fra Løgnor i Hamborgskoven ved Guldborgsund, samt fra Fortunens Indelukke i Jægersborg Dyrehave. Begge steder er den yderst fåtallig.
Bestandsudvikling:Mønster-lædersvamp kendes fra 4 danske lokaliteter, men arten er kun fundet på to i de senere år. Den blev fundet i Suserup Skov ved Sorø i 1993 men er ikke genfundet her siden trods eftersøgning. Der foreligger ét ældre fund (1956) fra Silkeborg Nordskov, hvor artens fortsatte forekomst anses for usandsynlig. Det vurderes, at den nuværende bestand udgør de sidste rester af den danske bestand.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:75 km2
Totaludbredelse:Mønster-lædersvamp er vidt udbredt i Europa men er gået tilbage og er derfor rødlistet i adskillige lande. I Norden er den stadig forholdsvis udbredt i flere sydsvenske landskaber.
R dlistevurdering:Mønster-lædersvamp vurderes kritisk truet, CR, da den nuværende bestandsstørrelse opfylder D-kriteriet. Den opfylder endvidere kriterium B2ab(iv) og C1 for moderat truet. Den danske population er uden tvivl afhængig af udveksling af sporer med populationer i nabolandene. Omfanget af sporetilførsel er ukendt men formodentlig dalende da arten også i Danmarks nabolande er i tilbagegang. Der er derfor ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen & Knudsen 1997
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind