Grøn frø han - latterfrø hun - bestande Rana esculenta han - ridibunda hun - bestande

Stamdata
Artsgruppe:Padder
Internationalt navn:Rana esculenta han - ridibunda hun - bestande
Dansk navn:Grøn frø han - latterfrø hun - bestande
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:D1
Levesteder:As, O, Vs
Negative p virkninger:1.4.3,3.3.3,6.4,7.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Der er måske under 50 individer af grøn frø han/latterfrø hun. På Christiansø fandtes i 2000 kun to hunner. Selv om antallet af hanner var langt større, må bestandsstørrelsen her vurderes ud fra antallet af hunnerne.
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:På Christiansø og nordøst-Bornholm kendes enkelte bestande, hvor hannerne stort set alle er diploide grønne frøer, mens hunnerne stort set alle er latterfrøer. Når de parrer sig, bliver afkommet igen grøn-frø-hanner og latterfrø-hunner (Rybacki 1999). Disse bestande er vistnok enestående på verdensplan.

Begge steder er der med vandhulsprojekter gjort forsøg på at hjælpe bestandene, og på Christiansø er der desuden udført kunstig opformerering, men bestandene er stadig meget truede på grund af lavt individantal.


I området på Nordøst-Bornholm findes der i nærheden andre lidt anderledes bestande, hvor latterfrø-hanner også er til stede, men i hvert fald til og med år 2000 har esculenta-han-ridibunda-hun bestanden her været ret stabil, uden indvandring af latterfrø-hanner (Fog upubl.).
Bestandsudvikling:
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:De bestande, der fuldstændig lever op til definitionen af denne bestandstype, har tilsammen en meget lille effektiv populationsstørrelse, formentlig på under 50 dyr. Dette lave individtal er begrundelse for klassifikation CR i henhold til D1 kriteriet.
Bem rkninger til nomenklatur:Det er usikkert hvordan denne type af bestand afgrænses fra andre bestandstyper på Bornholm, på Wolin og langs Oder-floden. Som vigtigt kriterium er her valgt at latterfrø kun findes som eet køn, nemlig som hunner, hvorimod andre bestande på nordøst-Bornholm også har forekomst af hanner, enten i et ca 1:1 hun:han-forhold, eller med overvægt af hanner.
Litteratur:Rybacki 1999.
R dlistevurderet af:Kåre Fog
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2003
Kvaltetsikret af:Stefan Pihl