Rød skovlilje Cephalanthera rubra (L.) Rich.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Cephalanthera rubra (L.) Rich.
Dansk navn:Rød skovlilje
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:EN
Kriterier:B1ac(iv)+2ac(iv); D
Levesteder:Sg,Su,Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Rød skovlilje er registreret på 5 lokaliteter indenfor de seneste 10 år, heraf de 3 på Høje Møn. For alle voksesteder gælder, at bestandene har stor kontinuitet, idet den har været kendt herfra i mindst 100 år og fra Møns Klint i mindst 200 år. Hertil kommer enkeltfund fra et fåtal af andre lokaliteter, hvor den dog ikke er registreret indenfor de seneste 50 år.
Bestandsudvikling:Når vedplanterne på rød skovliljes voksesteder lukker til, klarer den manglen på lys ved at være vegetativ eller forblive i jorden i en priode. Antallet af skud kan derfor svinge betydeligt fra år til år. En lysning som følge af stormfald eller rydning medfører ofte, at den skyder frem på ny og blomstrer. Som insektbestøver sætter den få frugter, da bestøvningen ofte udebliver. At overvågningen af den ene bestand på Høje Møn er indstillet, skyldes i første række, at bestanden er vokset ud af det permanente prøvefelt, men den optræder som regel i stort antal udenfor prøvefeltet som følge af den generelle lysstilling af skovbunden, som statsskovvæsnet udfører.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:300 km2
Totaludbredelse:Rød skovliljes udbredelse er tempereret euratisk. Den har enkelte forekomster i Sydengland og er udbredt fra Spanien i sydvest over Italien og Balkan til Kaukasus og Ural i øst. Bortset fra Rügen mangler den i det nordtyske og polske lavland og har sin nordgrænse i det sydlige Norge, Mellemsverige, det sydlige Finland og Estland.
R dlistevurdering:Hverken A- eller C-kriteriet kan opfyldes, da der kan ikke påvises eller skønnes en betydelig tilbagegang i rød skovliljes bestandtstørrelse indenfor de seneste 10 år. På grund af forekomstarealets ringe størrelse, opfylder den underkriterierne B1ac(iv) og B2ac(iv) for moderat truet, EN. Danmarks samlede bestand (insektbestøver) overstiger næppe 250 individer, hvorfor moderat truet, EN, for D-kriteriet opfyldes.

Hvilken indflydelse individerne på Rügen har på de danske bestande, er uvist, hvorfor en nedkategorisering ikke er foretaget.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Aronsson 1999, Delforge 1995, Faurholdt 2000, Faurholdt & Løjtnant 1993, Faurholdt & Holst 1996, Garve 1994, Grøntved 1948, Hultén 1971, Hultén & Fries 1993, Leth 1998, Ludwig & Schnittler 1996, Løjtnant 1981a, Løjtnant & Worsøe 1993, Nilsson & Mossberg 1977, Pedersen 1998, Ryttäri & Kettunen 1997.
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm