Parallel barkløber Dromius meridionalis Dejean, 1825

Stamdata
Artsgruppe:Løbebiller
Internationalt navn:Dromius meridionalis Dejean, 1825
Dansk navn:Parallel barkløber
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:Sl
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Parallel barkløber lever på udgåede grene og under bark af løvtræer. I Danmark er arten helt overvejende fundet i skovbryn og krat af hvidtjørn og slåen på varme, overvejende syd- og vestvendte kystlokaliteter, især ved klintkyster.

Arten er sjælden, men dog ret udbredt i den sydøstlige del af landet. Før 1900 blev arten fundet på mange lokaliteter på Lolland, Falster og Møn, men efter 1900 foreligger der ingen fund herfra. Fra perioden 1900-1960 kendes arten fra 10 lokaliteter i SJ, EJ og F. Efter 1960 er den fundet på flg. lokaliteter: SJ: Als Sønderskov. EJ: Sletterhage. F: Damsbo Strand; Horne Næs; Æbelø.
Bestandsudvikling:Parallel barkløber har tilsyneladende haft en stærk negativ bestandsudvikling i LFM siden slutningen af 1800-tallet. Især i Fynsområdet synes arten imidlertid at have livskraftige bestande, og formentlig er bestandsudviklingen stabil på artens tilbageværende levesteder.

Arten vil muligvis blive begunstiget af et varmere klima.

De lokaliter, hvor arten nu lever, er små. Der er derfor valgt 5 x 5 km som grundlag for beregningen af forekomstarealet.
Udbredelsesareal:750 km2
Forekomstareal:125 km2
Totaludbredelse:Arten er udbredt i Vest- og Sydvesteuropa. I Danmark har arten sin nordligste forekomst på kontinentet - den findes ikke andre steder i Skandinavien. I Tyskland forekommer den kun på Fehmarn i Slesvig-Holsten (Bangsholt 1983).
R dlistevurdering:Parallel barkløbers danske udbredelses- og forekomstareal er under tærskelværdien for moderat truet, EN, efter B1- og B2-kriterierne. Også undekriterium a, men ingen af de øvrige underkriterier, er opfyldt. Hvis udbredelses- eller forekomstarealet går tilbage, vil arten imidlertid opfylde kriterierne for truet, hvorfor den vurderes næsten truet, NT.

Arten opfylder næppe kravene til at kunne kategoriseres sårbar, VU, efter D2-kriteriet. En væsentlig årsag hertil er, at der formodes at være flere bestande end de nu kendte i fx det sydfynske område. At arten i nyere tid er fundet på meget få lokaliteter, hænger utvivlsomt sammen med, at kendskabet til artens præcise krav til levested indtil for nylig var mangelfuldt. En målrettet eftersøgning af arten vil formentlig vise, at den findes på flere lokaliteter.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Bangsholt 1983, Hansen 1964, 1968, Hansen 1988, 1996, Hansen et al. 1990, 1993, 1994, 1996, 1999, Lindroth et al. 1985, 1986.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind