Lakrød møgbille Aphodius fimetarius (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Torbister
Internationalt navn:Aphodius fimetarius (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Lakrød møgbille
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:A,B,D,E,H,K,M,O,S
Negative p virkninger:1.1.1,1.1.3,1.1.5,1.1.6,1.1.9*)
Bem rkninger til
negative p virkninger:
*) Brug af veterinærmedicin
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Lakrød møgbille lever i al slags gødning og i enhver terrestrisk naturtype.

Arten har været betragtet som meget almindelig (Hansen, 1964), og trods nogen tilbagegang må den stadig henregnes til vore almindelige møgbiller.

Artens forekomst i amterne er baseret på Hansen (1996), hvori funddata er opdelt på 11 faunistiske distrikter, efter Enghoff & Nielsen (1977). Da denne distriktsinddeling ikke svarer til amtsgrænserne, er oplysningerne om de amtslige forekomster behæftet med en vis usikkerhed.
Bestandsudvikling:Bestandsudviklingen for lakrød møgbille har inden for de senere år - og i al fald i nogle landsdele - været stærkt negativ:'Aphodius fimetarius er et andet eksempel på en tidligere uhyre almindelig art som tilsyneladende (i hvert fald på Sjælland) er ude i et frit fald i disse år.' (P.Holter, pers. medd. 4.10.2001).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Forringet habitatkvalitet (tilbagegang for græssede overdrev m.v.) samt ændringer i dyrehold i landbruget har formentlig – evt. sammen med brugen af veterinærmedicin (ormemidler) – påvirket lakrød møgbilles hyppighed i negativ retning. En vis tilbagegang for arten er konstateret, og på Sjælland er tilbagegangen endog meget stor. Selvom arten endnu er udbredt og vel almindelig de fleste steder, vurderes den derfor som næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2003
Kvaltetsikret af:Peter Wind