Azurblå kalkløber Ophonus azureus (Fabricius, 1775)

Stamdata
Artsgruppe:Løbebiller
Internationalt navn:Ophonus azureus (Fabricius, 1775)
Dansk navn:Azurblå kalkløber
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN
Kriterier:B1ab(ii,iii) + 2ab(ii,iii)
Levesteder:A, Kt, Oo
Negative p virkninger:1.1.3, 1.4.1, 7.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Tilgroning og manglende jordbearbejdning er væsentlige negative faktorer; isolering af delpopulationer, i kombination med at arten har en dårlig spredningsevne, er andre trusler mod arten.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Azurblå kalkløber lever på lysåben, tør og varm kalk- eller lerbund med spredt vegetationsdække, fx på sydvendte skrænter, brakmarker og overdrev.

Arten er meget sjælden, fundet på flg. lokaliteter: SJ: Jels 1897. F: Ærø 1964 og 1984 (Voderup Klint). LFM: Høje Møn, regelmæssige fund og ofte i antal 1863-1941; sidst registreret herfra i 1980'erne. B: Sose & Arnager, flere fund og ofte i antal; ved Sose sidst fundet 2005.
Bestandsudvikling:Der foreligger kun få nyere fund fra Høje Møn, hvilket vidner om en negativ bestandsudvikling op gennem 1900-tallet. Også i nyeste tid har bestandsudviklingen været negativ, idet arten ved Sose har været i tilbagegang og nu kun findes med års mellemrum, enkeltvis eller fåtalligt.

De lokaliter, arten kendes fra, er meget små. Der er derfor valgt 5 x 5 km som grundlag for beregningen af forekomstarealet.
Udbredelsesareal:190 km2
Forekomstareal:75 km2
Totaludbredelse:Azurblå kalkløber er udbredt i Mellem-, Øst- og Sydeuropa. I Skandinavien har den en udpræget sydlig udbredelse og forekommer således - foruden i Danmark - kun sporadisk i det sydlige og østlige Sverige, især på Øland og Gotland.
R dlistevurdering:Azurblå kalkløber kategoriseres moderat truet, EN, efter kriterierne B1ab(ii,iii) + 2ab(ii,iii).

Azurblå kalkløber er efter 1960 kun fundet på 3 lokaliteter, og såvel forekomstarealet som areal og kvalitet af dens habitat vurderes at være i fortsat tilbagegang.

Arten findes i både en form med lange, funktionsdygtige flyvevinger og en kortvinget form uden flyveevne. I Danmark er hidtil kun den kortvingede form registreret. Dette tyder på, at arten i Danmark har en begrænset spredningsevne, og at der ikke er udsigt til, at de danske bestande kan få tilført individer udefra. Artens rødslistestatus er derfor ikke nedkategoriseret.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym: Harpalus azureus (Fabricius, 1775)
Litteratur:Bangsholt 1983, Hansen 1964, 1968, Hansen 1996, Hansen et al. 1996, Lindroth et al. 1985, 1986.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind