Plump ovalløber Amara ingenua (Duftschmid, 1812)

Stamdata
Artsgruppe:Løbebiller
Internationalt navn:Amara ingenua (Duftschmid, 1812)
Dansk navn:Plump ovalløber
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:VU
Kriterier:B1ab(i,ii,iv) + 2ab(i,ii,iv)
Levesteder:A, B
Negative p virkninger:1.1.3, 5.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Årsagen til artens tilbagegang kendes ikke. Muligvis skyldes tilbagegangen en ændring af klimaet i mere atlantisk retning. Sandsynligvis er tilbagegangen i den vilde flora på dyrkede marker en væsentlig negativ faktor.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Plump ovalløber lever i agerlandet, både på dyrket jord, på braklagte marker og på ruderatpladser. Den forekommer især på ret tør, lerblandet jord. Den voksne bille lever af plantefrø, især frø af vej-pileurt (Polygonum aviculare).

Arten er sjælden. Efter 1960 er den fundet i distrikterne EJ, WJ, NEJ, SZ, NWZ og NEZ, på de fleste lokaliteter er den fundet enkeltvis.
Bestandsudvikling:Plump ovalløber var tidligere mere udbredt. Der foreligger fund fra samtlige faunistiske distrikter; i SJ og NWJ er den imidlertid ikke fundet efter 1900, og fra F og LFM ikke efter 1960. Arten har haft en klart negativ bestandsudvikling. Bangsholt (1983) konstaterer, at arten "er blevet betydeligt sjældnere efter 1950".
Udbredelsesareal:14200 km2
Forekomstareal:1000 km2
Totaludbredelse:Plump ovalløber har en overvejende østlig udbredelse i Europa. Den forekommer således ikke på De britiske Øer samt i de vestlige dele af Frankrig og Den iberiske Halvø. I Skandinavien er den udbredt i store dele af Norge, Sverige og Finland, men forekommer dog ikke i de nordligste egne. I Sverige har arten været i tilbagegang i nyere tid.
R dlistevurdering:Plump ovalløber kategoriseres sårbar, VU, efter kriterierne B1ab(i,ii,iv)+ 2ab(i,ii,iv).

Udbredelsen er fragmenteret, og såvel artens udbredelses- og forekomstareal som antallet af delpopulationer vurderes at være i vedvarende tilbagegang.

Da arten er meget sjælden i Nordtyskland og i tilbagegang i Sverige, vurderes det lidt sandsynligt, at Danmark kan få tilført genetisk materiale udefra, hvorfor der ikke er foretaget en nedkategorisering af rødlistestatus.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Bangsholt 1983, Hansen 1964, 1968, Hansen 1996, Lindroth et al. 1985, 1986.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind