Søskøjteløber Aquarius paludum ssp. paludum (Fabricius, 1794)

Stamdata
Artsgruppe:Vandtæger
Internationalt navn:Aquarius paludum ssp. paludum (Fabricius, 1794)
Dansk navn:Søskøjteløber
International kategori:NE
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:V
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 6-12 måneder


Kriteriedokumentation
National status:Søskøjteløberen blev først nævnt i et tillæg til Jensen-Haarup (1912) fra Ruderhegn ved Holte. Igennem mange år var arten udelukkende kendt fra Agersø og Løgsø (Løje Sø) i Rude Skov, med et enkeltfund fra St. Grib Sø i Grib Skov fra 1970 som eneste undtagelse. Arten forsvandt fra Løgsø omkring 1990 og Agersø omkring 1997, og arten var tilsyneladende forsvundet, indtil den blev genfundet i Vedsted Sø i Sønderjylland i 1998 og den nærved liggende Rybjerg Sø i 1999. I 2003 er arten fundet i antal ved Liselund Slotspark på Møn samt i Nørremose ved Skærsø nær Egtved. Et enkelt individ blev i foråret 2003 fundet i Utterslev Mose ved København, og arten er tilsyneladende under fornyet indvandring og spredning.

Søskøjteløberen holder især til på større, ikke-eutrofiede søer. Den er den eneste skøjteløber, der hyppigt kan træffes langt fra søbredden. I det sydlige Sverige, hvor arten er meget almindelig, er den karakteristisk for humøse skovsøer. Det må formodes, at den vil spredes til mange af denne type søer i Danmark.
Bestandsudvikling:Efter at have været kendt fra Løgsø og Agersø i Rudeskov i næsten et århundrede forsvandt Søskøjteløberen pludseligt fra først den ene og siden den anden lokalitet. Hvad artens forsvinden skyldes, er uvist, men bør søges i øget næringsindhold i søerne, øget bestand af småfisk, samt evt. indavlsdepression.

Arten er under fornyet indvandring og spredning, og må forventes at have en fortsat positiv udvikling.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Søskøjteløberen er en af de mest udbredte skøjteløberarter i Den palæarktiske Region og findes fra Vesteuropa til Japan.

En række underarter har været opstillet, men idag anerkendes kun ssp. amamiensis (Miyamoto 1958) fra Amami-Oshima og Ryukyu Øerne syd for Japan. En nylig undersøgelse af artens genetiske struktur antyder, at arten har en god spredningsevne, idet man kan finde individer med den samme DNA-sekvens over store dele af udbredelsesområdet, og at de nyopdagede populationer i Jylland samt på Fyn angiveligt er indvandret sydfra.
R dlistevurdering:Søskøjteløberen findes ofte i store bestande hen på sommeren når den nye generation er færdigudviklet. Fundene og registreringerne fra søerne i Rude Skov viser at arten kan leve på den samme, isolerede lokalitet i mange år, men også at den pludselig kan forsvinde i løbet af få år. Årsagen til den dramatiske forsvinden fra disse søer kendes ikke, men kan skyldes indavlsdepression eller konkurrence/prædation fra en tilsyneladende stigende bestand af småfisk især i Agersø.

Arten har bestande i det sydlige Jylland og på Møn, der i tæthed minder om bestanden på Agersø indtil midten af 1990érne, og derfor må betegnes som livskraftige.

Grundet artens fornyede indvandring, store udbredelse, og livskraftige bestande kategoriseres den ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:De 9 danske arter af skøjteløbere (Gerridae) blev indtil for nyligt alle regnet for at tilhøre slægten Gerris F., men er i dag opdelt i tre selvstændige slægter og to underslægter.

I den ældre litteratur kaldes Søskøjteløber "Hygrotrechus paludum.
Litteratur:Jensen-Haarup (1912), Leth (1943), Savage (1989), Andersen (1990, 1996), Damgaard & Andersen (1996), Damgaard (1997), Damgaard et al. (2000), Damgaard & Zettel (2003), Damgaard & Grønbjerg (2005).
R dlistevurderet af:Jakob Damgaard
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind