Matsort træsmælder Crepidophorus mutilatus (Rosenhauer, 1847)

Stamdata
Artsgruppe:Smældere
Internationalt navn:Crepidophorus mutilatus (Rosenhauer, 1847)
Dansk navn:Matsort træsmælder
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:VU
Kriterier:B2ab(iii)
Levesteder: Aa,Op,Sb,Sg,Sl
Negative p virkninger:1.2.3.2, 1.2.3.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Gamle alléer fældes og fjernes pga. elmesyge, og væltede hule træer ophugges til brænde.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Matsort træsmælder er knyttet til hule træer i gammel lysåben løvskov, dyrehaver, parker og alléer. Larven lever i smuld eller dødt ved i hule løvtræer især af bøg og elm, ofte i stammer med fugleredemateriale.

Arten er sjælden og ret lokal i Danmark. I Jylland kun fundet i 1800-tallet på en enkelt lokalitet i Nordøstjylland (NEJ). På Øerne er den udbredt og efter 1960 kendt fra Sjælland (SZ, NWZ og NEZ) samt Lolland og Falster (LFM).
Bestandsudvikling:Matsort træsmælder ansås tidligere (Hansen 1964) for meget sjælden, idet der før 1960 kun forelå ganske få fund, formentlig fordi arten var overset. Målrettet eftersøgning de seneste årtier har resulteret i opdagelse en del nye lokaliteter således, at den efter 1960 er kendt fra omkring 25. Imidlertid er arten på en del af lokaliteterne kun fundet i ét eller nogle få træer, og det er derfor tvivlsomt, om den nu forekommer på mere end omkring 10 lokaliteter.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:<1000 km2
Totaludbredelse:Matsort træsmælder har en europæisk udbredelse med spredt forekomst i Sydøst- , Mellem- og Nordeuropa. I Skandinavien findes den i det sydøstlige Sverige (Nilsson et al. 1994).
R dlistevurdering:Der formodes vedvarende tilbagegang i habitatareal og habitatskvalitet (underkriterium b iii). Arten har desuden ringe spredningsevne og de nærmeste udenlandske bestande befinder sig så langt fra de danske, at spredning af genetisk materiale fra udenlandske nabobestande i praksis ikke forekommer.

Matsort træsmælder vurderes derfor som sårbar, VU, efter kriterium B2ab(iii).
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1996, Martin 1989, Nilsson et al. 1994.
R dlistevurderet af:Ole Martin
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind