Blåbåndet pragtvandnymfe Calopteryx splendens (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Guldsmede
Internationalt navn:Calopteryx splendens (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Blåbåndet pragtvandnymfe
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Vv
Negative p virkninger:1.3.5, 6.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
1.3.5 er vandløbsregulering og 6.4 dækker forurening (eutrofiering) af vandløb. Der er ingen tvivl om, at disse i hvert fald tidligere har medført artens forsvinden fra nogle vandløbssystemer. Det vurderes dog, at den negative udvikling i vidt omfang er aftaget og i hvert fald i nogle områder endog er vendt til fremgang.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 2-3 år


Kriteriedokumentation
National status:Blåbåndet pragtvandnymfe lever i rimeligt rene vandløb. Den er kendt fra alle distrikter undtagen B. I langt de fleste af disse findes den stadig, der er dog tilsyneladende ingen nyere fund fra LFM, hvor der heller ikke er mange egnede levesteder.
Bestandsudvikling:Blåbåndet pragtvandnymfe er gået noget tilbage, men er stadig almindelig i mange områder, særlig i Jylland men også i en del fynske og sjællandske åer.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Blåbåndet pragtvandnymfe er udbredt i Nordafrika (lille isoleret forekomst i Algeriet), Europa (mod nord til Sydskandinavien) og Lilleasien. Mod øst forekommer den gennem Asien til Kina.
R dlistevurdering:Skønt arten er gået tilbage i forhold til tidligere, opfylder den ikke nogen kriterier for trusselskategorierne eller for næsten truet, NT. Den vurderes derfor ikke truet, LC.

Alvorlige tilbagegange er registreret mange steder i artens europæiske udbredelsesområde, men den regnes ikke for truet på europæisk plan.
Bem rkninger til nomenklatur:Blåbåndet pragtvandnymfe er opdelt i en række underarter. C. s. xanthostoma fra Sydfrankrig, den Iberiske Halvø og Algeriet regnes undertiden som en selvstændig art.
Litteratur:Askew 2004, Lykke in litt. 2004, Nielsen 1998, van Tol og Verdonk 1988.
R dlistevurderet af:Jan Fischer Rasmussen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind