Måne-vandnymfe Coenagrion lunulatum (Charpentier, 1840)

Stamdata
Artsgruppe:Guldsmede
Internationalt navn:Coenagrion lunulatum (Charpentier, 1840)
Dansk navn:Måne-vandnymfe
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:Vm,Ve,Vs
Negative p virkninger:5.4,5.5
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Måne-vandnymfe er en rentvandsart, som påvirkes negativt af eutrofiering.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 1-2 år


Kriteriedokumentation
National status:Måne-vandnymfe er kendt fra distrikterne SJ, EJ, WJ, NEJ, NWJ, SZ, NEZ og B. I de fleste af disse er der også fund fra nyere tid. Den er formentlig fortsat tilstede, men i SZ er arten ikke set siden begyndelsen af 1900tallet og i NEJ ikke med sikkerhed siden 1969. Arten er utvivlsomt forsvundet fra en del tidligere findesteder, men har også vist sig hurtigt at kunne spredes til nyopståede habitater (vandhuller gravet til løvfrøer ved Moesgård, EJ). Den findes nu på omkring 10 lokaliteter. Måne-vandnymfe er formentlig noget overset, da den har en kort flyvetid og nemt overses blandt de store mængder af slægtens almindelige arter.
Bestandsudvikling:Måne-vandnymfe er forsvundet fra flere lokaliteter, end der er fundet nye. Nogle af de lokaliteter, hvorfra arten er forsvundet, rummede ret betydelige bestande bl. a. Bøllemosen (NEZ). Den nationale bestand må således betragtes i tilbagegang. Wesenberg-Lund angiver desuden arten som meget talrig i Furesøen, de få belægseksemplarer fra hans samling er imidlertid fejlbestemte spyd-vandnymfer (Coenagrion hastulatum, M. Holmen det.).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:<500 km2
Totaludbredelse:Måne-vandnymfe når mod vest til Frankrig (lille område i den centrale del af landet), Svejts (én lokalitet) og Irland. Udbredelsen er mere sammenhængende fra Holland, Tyskland, Østrig, Tjekkiet og Bulgarien øst og nordøstpå.
I Norden findes den udover Danmark i det allersydligste Norge samt i nord ved den finske grænse, i flere områder i Sydsverige samt langs den Botniske bugt og i det meste af Finland. Udbredelsen strækker sig mod øst gennem Rusland til Mongoliet og Japan, men der er store områder, hvor arten tilsyneladende mangler.

Artens er sjælden i størstedelen af sit europæiske udbredelsesområde, den regnes for sårbar (V) på europæisk plan.
R dlistevurdering:Skønt måne-vandnymfe bedømmes i tilbagegang, opfylder ingen kriterier for trusselskategorierne, men er tæt på at opfylde B2b(i,iv) for sårbar, VU. Den kategoriseres derfor næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Askew 2004, Holmen 2004, Nielsen 1998, van Tol og Verdonk 1988.
R dlistevurderet af:Jan Fischer Rasmussen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind