Højmose-mosaikguldsmed Aeshna subarctica Walker, 1908

Stamdata
Artsgruppe:Guldsmede
Internationalt navn:Aeshna subarctica Walker, 1908
Dansk navn:Højmose-mosaikguldsmed
International kategori:LC
R dliste 1997: R
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:Vo,Vs,Mo,Mh
Negative p virkninger:3.3.5,5.1,6.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Dækker tab af moser og kvalitetsforringelse af tørvegrave på grund af tilgroning og eutrofiering fra diffuse kilder.
Det kan ikke udelukkes, at klimaændring kan påvirke arten negativt i fremtiden, da Danmark er nær sydgrænsen for lavlandsudbredelsen.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 3-5 år


Kriteriedokumentation
National status:Højmose-mosaikguldsmed er en sjælden art, knyttet til højmoser, fattigkær og tørvegrave. Den er kendt fra distrikterne SJ, EJ, NEJ og NEZ. Den synes stadig at forekomme i alle disse (fundet på i alt 9 lokaliteter efter 1990). Den er muligvis stadig noget overset på grund af den store lighed med Siv-mosaikguldsmed.
Bestandsudvikling:Højmose-mosaikguldsmed er utvivlsomt forsvundet fra en del (hovedparten ?) af de tidligere kendte lokaliteter. Den har omvendt vist tegn på hurtig, positiv respons på genopretningsprojekter (vandstandshævning) flere steder i Gribskov (NEZ). Derimod er en anden vigtig lokalitet, Fandens Hul i Teglstrup Hegn (NEZ), under tilgroning og påvirkes af eutrofiering, formentlig fra atmosfærisk nedfald eller på grund af mineralisering i tilgrænsende skovrydning.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Højmose-mosaikguldsmed er circumborealt udbredt. I Europa er der kun sammenhængende udbredelse i NØ. Derudover er der isolerede forekomster i bjergegne i Centraleuropa.

Højmose-mosaikguldsmed er gået kraftigt tilbage i de fleste lande indenfor artens europæiske udbredelsesområde. Tilbagegangen skyldes overvejende ødelæggelser af artens habitat. Den regnes sårbar (V) på europæisk plan.
R dlistevurdering:Højmose-mosaikguldsmed opfylder B2 med kun et underkriterium (a) for sårbr, VU. Ingen andre kriterier er opfyldt. Den kategoriseres derfor næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Askew 2004, Holmen 2004, Nielsen 1998, van Tol og Verdonk 1988.
R dlistevurderet af:Jan Fischer Rasmussen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind