Stor kejserguldsmed Anax imperator Leach, 1815

Stamdata
Artsgruppe:Guldsmede
Internationalt navn:Anax imperator Leach, 1815
Dansk navn:Stor kejserguldsmed
International kategori:LC
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Vm,Vs
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Stor kejserguldsmed blev fundet i Danmark i 1994 nord for Blåvandshuk (Nielsen 1998). Den har siden spredt sig og er nu kendt fra distrikterne SJ, WJ, EJ, F, LFM, SZ, NEZ, NWZ og B. Mange steder i landets sydlige dele er den nu ganske almindelig.
Bestandsudvikling:Stor kejserguldsmed er stadig under ret hastig udbredelse, og dens hyppighed er tiltagende. Da Danmark udgør artens nordgrænse i Europa, påvirkes dens danske forekomst formentlig af klimaforandringer.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Stor kejserguldsmed er udbredt i det sydlige Afrika og Madagaskar, Nordafrika, Syd- og Mellemeuropa, mod øst til Aralsøen, Uzhbekistan og Pakistan.
R dlistevurdering:Stor kejserguldsmed er fundet mange steder, er under fortsat spredning og almindelig i mange områder. Den opfylder ingen kriterier for trusselskategorierne eller for næsten truet, NT. Den kategoriseres derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Stor kejserguldsmeds populationer i det sydlige Afrika henføres til underarten A. i. mauricianus.
Litteratur:Askew 2004, Holmen, 2004, Nielsen 1998, Nielsen pers.com. 2003.
R dlistevurderet af:Jan Fischer Rasmussen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind