Arktisk smaragdlibel Somatochlora arctica (Zetterstedt, 1840)

Stamdata
Artsgruppe:Guldsmede
Internationalt navn:Somatochlora arctica (Zetterstedt, 1840)
Dansk navn:Arktisk smaragdlibel
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:CR
Kriterier:B1ab(ii) + 2ab(ii)
Levesteder:Mo,Mh
Negative p virkninger:1.4.1,3.3.5, 5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
5.4 dækker eutrofiering fra diffust nedfald, som formentlig er den største trussel mod artens levesteder.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 2-3 år


Kriteriedokumentation
National status:Arktisk smaragdlibel er med sikkerhed kendt fra EJ: Vejlbo Mose 1911-1936 (eftersøgt forgæves 1999) og Gl. Rye (mose syd for Salten Langsø) 1997-1999. Der er derudover udokumenterede angivelser fra NEJ 1997-98 og SJ 1999. Arten er muligvis noget overset, da den i felten kan være svær at kende fra især grøn smaragdlibel (Cordulea aenea) men også glinsende smaragdlibel (Somatochlora metallica). Der er dog ingen tvivl om, at den er meget sjælden i Danmark.
Bestandsudvikling:Arktisk smaragdlibel blev i 2004 forgæves eftersøgt på lokaliteten ved Gammel Rye. 2004 var et usædvanligt sløjt guldsmedeår med dårligt vejr til feltarbejde, og selv hvis ingen voksne individer af arktiske smaragdlibel har været fremme dette år, er det (på grund af det flerårige larve stadium) overvejende sandsynligt, at den fortsat findes på stedet.
Udbredelsesareal:>10 km2
Forekomstareal:>10 km2
Totaludbredelse:Arktisk smaragdlibel findes spredt i bjergegne i Mellemeuropa, mod syd til Pyrenæerne. På De britiske øer forekommer arten ét sted i Irland og i dele af Skotland. I Nordeuropa findes den også lavlandet, mod vest til Holland og Belgien. I Skandinavien er arten udbredt, men sparsom eller manglende i de mellemste dele. Mod øst er den udbredt gennem Rusland til Kamchatka og Japan.

Arten er truet i dele af Europa, men ikke i Europa som helhed. Store og ikke truede bestande i bl. a. Sverige og Finland.
R dlistevurdering:Arktisk smaragdlibel er forsvundet fra et af de to kendte levesteder. Populationen på det (formentlig) tilbageværende levested vurderes at være lille. Arten opfylder delkriterierne B1ab(ii) og B2ab(ii) for kritisk truet, CR. Den opfylder formentlig også D kriteriet for moderat truet, EN, eller kritisk truet, CR. Den kategoriseres derfor kritisk truet, CR.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Askew 2004, Holmen 2004, Nielsen 2004 samt Dragonflies of Ireland website: http://www.dragonflyireland.fsnet.co.uk/5635d.htm., van Tol og Verdonk 1988
R dlistevurderet af:Jan Fischer Rasmussen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind