Næsehornsbille Oryctes nasicornis (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Torbister
Internationalt navn:Oryctes nasicornis (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Næsehornsbille
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:A,B,Sg
Negative p virkninger:8*)
Bem rkninger til
negative p virkninger:
*) Mangel på savsmuldsbunker ved savværker
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Næsehornsbille er i Nordeuropa næsten udelukkende knyttet til gærende plantemateriale som savsmulds- og træflisbunker, kompost, halmballer o.lign. Den er meget sjældent fundet i skov, i hule træer og stubbe med gærende smuld.

Arten er udbredt i de sydøstlige og østlige dele af landet og efter 1960 således fundet i alle faunistiske distrikter på øerne. Den er langt mere lokal og sjælden i Jylland, hvor den efter 1960 kun er fundet i NEJ.

Artens forekomst i amterne er baseret på bl.a. Hansen (1996), hvori funddata er opdelt på 11 faunistiske distrikter, efter Enghoff & Nielsen (1977). Da denne distriktsinddeling ikke svarer til amtsgrænserne, er oplysningerne om de amtslige forekomster behæftet med en vis usikkerhed.
Bestandsudvikling:Usikker.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Næsehornsbille har mistet en af sine vigtigste biotoptyper: gærende savsmuldsbunker ved savværker, idet disse bunker stort set ikke længere eksisterer. Til gengæld ser arten ud til at have udmærkede livsbetingelser i halmballer, der efterlades på marker i længere tid og dermed komposteres, ligesom den kan forekomme i anden form for kompost. Den kan ikke klassificeres som truet efter kriterierne A-E. Der er dog grund til at følge artens fremtidige udvikling nøje, og den skønnes p.t. at være næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind