Sandoldenborre Hoplia graminicola (Fabricius, 1792)

Stamdata
Artsgruppe:Torbister
Internationalt navn:Hoplia graminicola (Fabricius, 1792)
Dansk navn:Sandoldenborre
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:CR
Kriterier:B1,B2
Levesteder:Kt
Negative p virkninger:1.4.1,7.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Sandoldenborre forekommer på sandbund. Larven lever af planterødder; den voksne bille findes ved roden af planter, f.eks. bidende stenurt (Sedum acre) og mark-bynke (Artemisia campestris), krybende fremme på sandbund eller på urter og buske.

Arten er i Danmark kun fundet på Ristinge Klint på Langeland, hvor den første gang blev fundet i 1949. Den blev genfundet i betydeligt tal i 1979. Trods senere jævnlige eftersøgninger er arten ikke genfundet.

Arten synes at optræde meget lokalt på klinten – sikkert fordi den rette jordbund (sandet jord) kun er til stede visse steder på klinten.
Bestandsudvikling:Bestanden af sandoldenborre er utvivlsomt meget lille – men kan ikke kvantificeres. Den synes at være stærkt fluktuerende.
Udbredelsesareal:<10 km2
Forekomstareal:<10 km2
Totaludbredelse:I Norden kun kendt fra Danmark.
R dlistevurdering:Sandoldenborres udbredelsesområde og forekomstareal er meget begrænset (kriterium B1 og B2). Yderligere er udbredelsen begrænset til 1 lokalitet (underkriterium a). Arten er næppe truet af faktorer, der påvirker dens levested. Den ser derimod ud til at svinge stærkt i antal (underkriterium c), der kan skyldes indre bestandsfaktorer eller tilfældigheder (f.eks. af klimatisk art). På den baggrund vurderes det at arten er kritisk truet, CR.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2003
Kvaltetsikret af:Peter Wind