Skræntoldenborre Maladera holosericea (Scopoli, 1772)

Stamdata
Artsgruppe:Torbister
Internationalt navn:Maladera holosericea (Scopoli, 1772)
Dansk navn:Skræntoldenborre
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:Oo,Kt
Negative p virkninger:1.4.1, 7.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Skræntoldenborre forekommer på tørre, varme overdrevsskrænter og kystklinter. Hos os er den næsten udelukkende fundet på sydeksponerede skrænter/klinter ved kyster præget af ringe nedbør og høj temperatur. Larven lever af planterødder, den voksne findes ofte ved roden af mark-bynke (Artemisia campestris).

Den kendes fra 5 danske lokaliteter. Efter 1960 er den fundet på følgende F: Ristinge Klint. NWZ: Røsnæs. B: Arnager. Alle steder forekommer arten talrigt. Fra ældre tid foreligger desuden fund fra NEZ: Frederiksværk (1 eks.) og mellem Sonnerup og Brederød (1 eks.).
Bestandsudvikling:Skræntoldenborre synes at have haft en vis tilbagegang i bestandsudvikling, idet den øjensynlig er forsvundet fra nogle af de lokaliteter, hvor den tidligere forekom. Omvendt ser den ud til at have en ret stabil bestandsudvikling på de tilbageværende lokaliteter.
Udbredelsesareal:13200 km2
Forekomstareal:300 km2
Totaludbredelse:I Norden kendes arten kun fra Danmark og Sverige.
R dlistevurdering:Skræntoldenborre opfylder ikke kriterierne for truet. Ganske vist er udbredelsen stærkt fragmenteret og begrænset til 3 lokaliteter (underkriterium a under kriterium B2), men intet af de øvrige underkriterier under B2 synes at være opfyldt.
På grund af en tidligere formodet negativ bestandsudvikling, kombineret med at arten nu kun forekommer på ganske få lokaliteter, vurderes den som næsten truet, NT.
Isolation af populationerne (fragmentering) i kombination med dårlige spredningsmuligheder vurderes som de væsentligste trusler mod arten.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2003
Kvaltetsikret af:Peter Wind