Klintoldenborre Omaloplia nigromarginata (Herbst, 1786) (= O. alternata)

Stamdata
Artsgruppe:Torbister
Internationalt navn:Omaloplia nigromarginata (Herbst, 1786) (= O. alternata)
Dansk navn:Klintoldenborre
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:EN
Kriterier:B1,B2
Levesteder:O,Sb
Negative p virkninger:1.1.1,1.1.3,1.1.6
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Klintoldenborre forekommer på solåbne, varme overdrev og i skovlysninger, på sand- og kridtbund. Larven lever af planterødder. Den voksne bille er bladæder og er iagttaget fouragerende på havtorn; den sværmer i varmt solskin i juni-juli.

Arten er meget sjælden og kun fundet på Høje Møn. Der foreligger ældre fund fra især Høvblege og Jydelejet, desuden fra skråninger oven for Taleren og ved Sandfald. I de senere år er den vist kun fundet ved Store Klint omkring hotellet/cafeteriet.

Arten har behov for en meget varieret habitat med en mosaik af vegetationstyper spændende fra lægivende buske over højstaudesamfund til mere åbent, solrigt græsland.
Bestandsudvikling:De manglende genfund af klintoldenborre på nogle af lokaliteterne på Høje Møn, hvor arten tidligere er fundet talrigt, kunne tyde på en vis bestandstilbagegang.
Udbredelsesareal:100 km2
Forekomstareal:100 km2
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Det reelle forekomstareal for klintoldenborre er formentlig kun omkring et par km2. De sparsomme nyfund tyder på at arten er i tilbagegang, og/eller at den udviser ekstreme svingninger i forekomstareal og i antallet af delpopulationer. Sammenholdt med den stærkt begrænsede udbredelse gør det, at arten vurderes som moderat truet, EN, efter kriterierne B1 og B2, a,b og c.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2003
Kvaltetsikret af:Peter Wind