Månetorbist Copris lunaris (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Torbister
Internationalt navn:Copris lunaris (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Månetorbist
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:B1,B2
Levesteder:Oo
Negative p virkninger:1.1.1,1.1.3,1.1.5,1.1.6,1.1.9*),1.4.1,7.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
*) Brug af veterinærmedicin
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Månetorbist forekommer på tørre, varme, solåbne overdrev med sandblandet bund, oftest i bakket terræn; den lever i dyregødning, især kogødning, sjældnere i heste- og fåregødning. Billen er især fremme i maj-juni.

Arten er i dag yderst sjælden.
Bestandsudvikling:Månetorbist kendes fra ialt 17-18 danske lokaliteter. Efter 1960 er den imidlertid kun kendt fra 2 lokaliteter: Røsnæs og Nord-Samsø. Fra ingen af stederne foreligger der så vidt vides fund fra de senere (måske ca.15 ?) år. Bestandsudviklingen for arten har således været stærkt negativ; tilbagegangen vurderes at have været på ca. 50% i en 10 -års periode i første halvdel af 1900-tallet, og populationerne synes stadig at være for nedadgående.

Fra mange lokaliteter forsvandt arten allerede i slutningen af 1800-tallet.
Udbredelsesareal:400 km2
Forekomstareal:<10 km2
Totaludbredelse:Månetorbist er udbredt i Mellem- og Sydeuropa. I Norden kendes den fra Danmark og det sydøstligste Sverige. Desuden foreligger der ét gammelt fund fra Norge, nær Oslo.
R dlistevurdering:Månetorbist vurderes at være kritisk truet, CR, efter kriterium B2,a,b; efter kriterium B1 vurderes den som sårbar, VU.Formentlig opfylder den også kravet for at være akut truet efter C-kriteriet, men dokumentation herfor kan ikke leveres.
Såvel udbredelses- som forekomstareal har været, og er fortsat, i kraftig tilbagegang, og forekomstarealet er stærkt fragmenteret.
Habitatkvaliteten er i kraftig og fortsat nedgang (tilbagegang for græssede overdrev). Driftsændringer i landbruget med ændringer i dyrehold, samt formentlig brugen af veterinærmedicin (ormemidler), må anses for medvirkende årsager til tilbagegangen.

Også i vore nabolande har arten været i kraftig tilbagegang og er stærkt truet (Gärdenfors et al. 2002). Af denne grund er det helt usandsynligt at danske bestande af månetorbist skulle kunne tilføres genetisk materiale udefra.

Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Gärdenfors et al. 2002, Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2003
Kvaltetsikret af:Peter Wind