Rhyssemus germanus (Linnaeus, 1767)

Stamdata
Artsgruppe:Torbister
Internationalt navn:Rhyssemus germanus (Linnaeus, 1767)
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:B1, B2
Levesteder:Kt,Oo
Negative p virkninger:1.3.2,1.4.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Rhyssemus germanus forekommer på tør, varm, solåben sand- eller sandblandet lerbund på sydvendte overdrev, skrænter og kystklinter – i udlandet også i klitter, sandede åbredder o.lign. Den lever ved roden af planter.

Arten er meget sjælden og lokal.
Bestandsudvikling:Der foreligger nogle ældre fund fra egnen nord for København (Lyngby og Ørholm; begge fund fra før 1960). Ellers er den kun fundet ved Trappeskov på Ærø (1932, i antal ved planterødder) samt på Ristinge Klint (1975, 2 eks. ved planterødder).
Udbredelsesareal:100 km2
Forekomstareal:<100 km2
Totaludbredelse:I Norden kendes Rhyssemus germanus kun fra Danmark (når der ses bort fra en gammel, ikke-verificeret fundoplysning fra Skåne). Udbredt i Tyskland.
R dlistevurdering:Udbredelsen af Rhyssemus germanus er fragmenteret og begrænset til én sikker forekomst efter 1960. Da arten har en skjult levevis og derfor er vanskelig at konstatere, forekommer det dog sandsynligt, at der eksisterer flere populationer i det sydfynske øhav. Lokaliteterne ved Lyngby og Ørholm er derimod næppe længere egnede som levesteder for arten p.g.a. bebyggelse. Udbredelsesområdet og forekomstarealet vurderes således i tilbagegang. Arten skønnes at være moderat truet, EN, efter kriterium B1 og B2, a og b.

Den generelle tilbagegang for overdrevene, som truer andre overdrevsarter, er næppe nogen trussel for Rhyssemus germanus - i al fald ikke på dens tilbageværende levested/levesteder.

Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2003
Kvaltetsikret af:Peter Wind