Aphodius porcus (Fabricius, 1792)

Stamdata
Artsgruppe:Torbister
Internationalt navn:Aphodius porcus (Fabricius, 1792)
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:Oo,H
Negative p virkninger:1.1.1,1.1.3,1.1.5,1.1.6,1.1.9*),3.3.6
Bem rkninger til
negative p virkninger:
*) Brug af veterinærmedicin
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Aphodius porcus forekommer på åben, tør bund. Den lever i gødning, især ko-, fåre-, hjorte- og hestegødning.

Den anses for sjælden, men udbredt (Hansen 1964). Før 1960 foreligger fund fra samtlige faunistiske distrikter. Efter 1960 er arten ikke fundet på Lolland-Falster-Møn og på Bornholm.
Bestandsudvikling:Aphodius porcus har muligvis været i tilbagegang i nyere tid. Dokumentation herfor er dog usikker, idet den bygger på billesamleres ”generelle indtryk”.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Aphodius porcus kan ikke karakteriseres som truet efter kriterierne A-E, men har antagelig været i tilbagegang i nyere tid. Forringet habitatkvalitet (tilbagegang for græssede overdrev m.v.) samt ændringer i dyrehold i landbruget har formentlig – evt. sammen med brugen af veterinærmedicin (ormemidler) – påvirket dens hyppighed i negativ retning.
Da arten menes at leve som kleptoparasit hos arter af Geotrupes, kan tilbagegangen hos de marklevende skarnbassearter (især G. stercorarius, men i al fald visse steder også G. spiniger) meget vel have haft en stærk negativ effekt på A. porcus. Arten vurderes derfor som næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind