Aphodius tomentosus (Müller, 1776)

Stamdata
Artsgruppe:Torbister
Internationalt navn:Aphodius tomentosus (Müller, 1776)
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997: EX
National kategori:CR
Kriterier:B1,B2
Levesteder:H,Oo
Negative p virkninger:1.1.1,1.1.3,1.1.5,1.1.6,1.1.9*)
Bem rkninger til
negative p virkninger:
*) Brug af veterinærmedicin
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Aphodius tomentosus forekommer på åben, tør og varm sandbund. Den lever i gødning, især ko- og fåregødning, også i fx hestegødning.

Arten er yderst sjælden og forekommer måske ikke længere i Danmark.
Bestandsudvikling:Aphodius tomentosus betegnes som sjælden af Hansen (1964). Den har igennem en lang årrække været udsat for en vedvarende tilbagegang, og det er nu tvivlsomt om den stadig forekommer her i landet.
Arten er kendt fra 12 danske lokaliteter og er senest fundet i Sønderjylland (Ballum; Hovslund, 1909) og i Nordsjælland (Hestehave i Grib Skov, 1949; Kulhuse, 1953; Børstingerød, 1958).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Da der foreligger fund af Aphodius tomentosus fra 1950’erne, skønnes det ikke forsvarligt at klassificere arten som forsvundet fra DK.

Det uhyre begrænsede udbredelsesområde og forekomstareal, sammenholdt med den vedvarende og kraftige tilbagegang i såvel populationsstørrelse som udbredelsesområde, forekomstareal og habitatkvalitet gør det til gengæld oplagt at vurdere arten som kritisk truet, CR, efter kriterierne B1 og B2,a,b..

Den forringede habitatkvalitet skyldes utvivlsomt tilbagegangen for græssede overdrev o.lign. samt ændringer i dyreholdet i landbruget – måske har brugen af veterinærmedicin været en medvirkende årsag til artens tilbagegang.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1996
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2011
Kvaltetsikret af:Peter Wind