Aphodius sordidus (Fabricius, 1775)

Stamdata
Artsgruppe:Torbister
Internationalt navn:Aphodius sordidus (Fabricius, 1775)
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:B2
Levesteder:Oo, H
Negative p virkninger:1.1.1,1.1.3,1.1.5,1.1.6,1.1.9*)
Bem rkninger til
negative p virkninger:
*) Brug af veterinærmedicin
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Aphodius sordidus forekommer på åben, tør og varm bund. Den lever især i kogødning, også fx i hestegødning.

Artens forekomst i amterne er baseret på bl.a. Hansen (1996), hvori funddata er opdelt på 11 faunistiske distrikter, efter Enghoff & Nielsen (1977). Da denne distriktsinddeling ikke svarer til amtsgrænserne, er oplysningerne om de amtslige forekomster behæftet med en vis usikkerhed.
Bestandsudvikling:Aphodius sordidus er i Hansen (1964) karakteriseret som ret almindelig, men op gennem 1900-tallet har arten været udsat for en dramatisk tilbagegang. Tilbagegangen vurderes at have været på mindst 80% inden for en 10-års periode i midten af 1900-tallet. Den er efter 1960 fundet ved Åkirkeby (3 eks. 1987-89, 1 eks. 1991 – alle på lyslokning). Det nærmest foregående fund er fra Nekselø (1957). Et helt nyt fund (sommeren 2002) er gjort i en fælde på taget af Zoologisk Museum, København. Det er imidlertid p.t. ikke muligt at vurdere om dette tilflyvende eksemplar stammer fra en dansk population eller om der er tale om et individ der er tilfløjet sydfra.
Af denne grund er forekomsten i Københavns Amt sat i parentes ovenfor.

Udbredelsesareal:100 km2
Forekomstareal:<10 km2
Totaludbredelse:Arten forekommer i de øvrige nordiske lande og i Tyskland.
R dlistevurdering:Da den nuværende udbredelse af Aphodius sordidus formentlig blot omfatter én eller nogle ganske få lokaliteter, og da der må formodes stadig at være tale om nedgang i kvaliteten af artens habitat, må arten vurderes som kritisk truet, CR, efter kriterium B2,a,b.
Den forringede habitatkvalitet skyldes utvivlsomt tilbagegangen for græssede overdrev o.lign. samt ændringer i dyreholdet i landbruget – måske har brugen af veterinærmedicin været en medvirkende årsag til artens tilbagegang.
En vis mulighed for tilflyvning udefra kan ikke udelukkes, såfremt der findes livskraftige populationer i fx. Nordtyskland eller Skåne. Chancen herfor vurderes dog ikke så højt at artens rødlistestatus er nedklassificeret.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2007
Kvaltetsikret af:Peter Wind