Apion detritum Mulsant & Rey, 1859

Stamdata
Artsgruppe:Spidsmussnudebiller
Internationalt navn:Apion detritum Mulsant & Rey, 1859
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997: E(A)
National kategori:EN
Kriterier:B1ab(iii) + 2ab(iii)
Levesteder:As,Oo
Negative p virkninger:1.1.1,1.1.4,1.1.5,1.1.6,1.3.2,1.4.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Angående græsning: se generel indledning.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Apion detritum lever i Danmark på ager-gåseurt på varme og tørre overdrev, hvor moderat afgræsning finder sted. Larven udvikler sig formentlig i blomsterhovederne.

Apion detritum er i Norden kun fundet i Danmark. Der er fundet ét individ i 1888 ved Killerup på Fyn (F) og denne lokalitet er forsvundet grundet bebyggelse. Fra midten af 1940’erne er arten konstateret på Djursland (EJ): Mols Bjerge ved Femmøller og Strandkær og fra 1996 yderligere ved Hedeskov (1 individ), Egsmark og i Djursland Plantage. Mols Bjerge må betragtes som én samlet lokalitet med delbestande af Apion detritum ved Femmøller og Strandkær. Der foreligger således fire recente lokaliteter.
Bestandsudvikling:Trods fåtallighed synes Apion detritum overlevelsesdygtig blot foderplanten, ager-gåseurt, skånes fra overgroning og fra overdreven afgræsning. A. detritum er underkastet den generelle forringelse af habitatkvalitet og den arealmæssige tilbagegang af moderat græssede og tørre overdrev.
I 1963 konstateredes store bevoksninger af værtsplanten ager-gåseurt og adskillige individer af Apion detritum på lokaliteten ved Femmøller. I 1989 var der rejst kreaturfolde på lokaliteten. Eksotiske græsædere havde nedgnavet al vegetation, inklusive værtsplanten, til få cm højde. Ingen individer af Apion detritum fandtes, hverken i indhegningerne eller på de tilbageværende bestande af ager-gåseurt uden for indhegningerne. Det er endnu for tidligt at vurdere, om overgræsningen på dellokaliteten Femmøller har haft fatal virkning på bestanden af Apion detritum.

Om overgræsning i Mols Bjerge, se tilsvarende kommentarer under Apion laevigatum.
Udbredelsesareal:60 km2
Forekomstareal:< 10 km2
Totaludbredelse:Apion detritum er udbredt fra Mellemøsten over Europa og Nordafrika. Overalt i sit udbredelsesområde er den lokal med få og spredte lokaliteter, hvor arten forekommer fåtalligt.
R dlistevurdering:Udbedelsesarealet er mindre end 100 km2 (kriterium B1) og forekomstarealet mindre end 10 km2 (kriterium B2). Der kendes fire recente lokaliteter (underkriterium a) og der formodes vedvarende tilbagegang i habitatareal og habitatskvalitet (underkriterium b iii).

Grundet artens generelle sjældenhed blev den ved rødlistningen i 1997 vurderet som "ansvarskrævende" AY(E). Apion detritum vurderes nu moderat truet, EN, efter kriterierne B1ab(iii) + 2ab(iii).
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Gønget 1997, Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Hans Gønget
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind