Brandkvikløber Sericoda quadripunctata (Degeer, 1774)

Stamdata
Artsgruppe:Løbebiller
Internationalt navn:Sericoda quadripunctata (Degeer, 1774)
Dansk navn:Brandkvikløber
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:NT•
Kriterier:
Levesteder:S
Negative p virkninger:1.2.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Mangel på brandtomter i nåle- og blandingsskov er negativ påvirkningsfaktor mod brandkvikløber. Efter skovbrand bør brandskadede træer og træeffekter efterlades.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Brandkvikløber forekommer på steder med brændt træ, typisk i skovrydninger, hvor der er foretaget afbrænding af grene og stubbe, men desuden i områder hvor der for nylig har været skovbrand. Den er især fundet i nåle- og blandingsskov.

Arten er fundet spredt i Østjylland og på øerne; den er sjælden og stærkt svingende i hyppighed.

Den er efter 1960 kun fundet på ca. 8 lokaliteter.
Bestandsudvikling:Arten svinger meget stærkt i hyppighed i takt med udbuddet af egnede ynglehabitater. I år, der følger efter kraftige stormfald og afbrænding af træeffekter i skovene, får arten fremgang. Ellers er den yderst sjælden. Den har en stor spredningsevne og er fundet i opskyl på strandbredder som tegn på, at den flyver langt omkring.
Udbredelsesareal:48000 km2
Forekomstareal:200 km2
Totaludbredelse:Brandkvikløber har en udpræget østlig udbredelse i Europa, hvor Danmark ligger ved vestgrænsen af dens udbredelsesområde. Den findes i det sydvestlige Norge og i store dele af Sverige og Finland, men også i de øvrige skandinaviske lande ses arten sjældent. Udbredelsesområdet strækker sig sydpå til Balkan.
R dlistevurdering:Brandkvikløber vurderes umiddelbart som sårbar, VU, efter kriterium B2ab(iii)c(iii,iv).

Arten er fundet på færre end 10 lokaliteter efter 1960, areal og kvalitet af dens habitat er i vedvarende tilbagegang, og den er stærkt svingende både hvad angår antal lokaliteter, antal delpopulationer og antal individer.

Mange af de lokaliter arten kendes fra, er små, nogle endog meget små. Der er derfor her valgt 5 x 5 km som grundlag for beregningen af forekomstarealet.

Arten er vurderet som hensynskrævende i Norge, mens den i Sverige og Finland ikke anses for at være truet (Gärdenfors et al., 2002). Den er ekstrem sjælden og stærkt truet i Tyskland.

Da arten har stor spredningsevne, anses det for sandsynligt, at Danmark kan få tilført genetisk materiale udefra. Artens rødlistestatus er derfor nedkategoriseret, til NT*.

De lokaliteter, arten kendes fra, har ringe udstrækning. Der er derfor her valgt 5 x 5 km felter som grundlag for beregningen af forekomstarealet.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym: Agonum quadripunctatum (Degeer, 1774).
Litteratur:Bangsholt 1983, Gärdenfors et al. 2002, Hansen 1964, 1968, Hansen, 1996, Lindroth et al. 1985, 1986.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind