Vadeglansløber Bembidion maritimum (Stephens, 1839)

Stamdata
Artsgruppe:Løbebiller
Internationalt navn:Bembidion maritimum (Stephens, 1839)
Dansk navn:Vadeglansløber
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU•
Kriterier:B1ab(iii)c(iii,iv) + 2ab(iii)c(iii,iv)
Levesteder:Ke
Negative p virkninger:1.1.3,
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Den vigtigste negative påvirkning er nu formentlig tilgroning. Digebyggeri og dræning har tidligere været væsentlige negative faktorer.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Vadeglansløber lever på fugtig marskbund i tidevandszonen i Vadehavet, på steder med ikke for tæt vegetation.

Arten er begrænset til området mellem Ho Bugt og Højer. Den er bl.a. fundet talrigt ved Ballum Sluse og er i alt registreret fra 5 lokaliteter.
Bestandsudvikling:Vadeglansløber blev første gang fundet i Danmark i 1961 og er siden fundet med mellemrum. Der foreligger ikke observationer, der tyder på, at arten er gået tilbage. Fra den tyske del af Vadehavet vides det, at den kan være svingende i hyppighed, og også i Danmark er der observationer der indikerer at artens hyppighed varierer meget fra år til år.
Udbredelsesareal:560 km2
Forekomstareal:125 km2
Totaludbredelse:Vadeglansløber forekommer på De britiske Øer og langs Nordsø- og Atlanterhavskysten fra Danmark til Nordspanien. Den forekommer ikke i andre af de skandinaviske lande.
R dlistevurdering:Vadeglansløber vurderes moderat truet, EN, efter kriterium B1ab(iii)c(iii,iv) + 2ab(iii)c(iii,iv).

Udbredelsen er begrænset til 5 lokaliteter, kvaliteten af artens habitat vurderes at være i vedvarende tilbagegang, og arten udviser stærke svingninger i antallet af delpopulationer og i individtal.

De danske populationer er sammenhængende med populationer i Vadehavet syd for Danmark, hvorfor en indvandring formodes at kunne finde sted. Rødlistestatus er derfor nedkategoriseret til sårbar, VU*.

De lokaliteter, arten kendes fra, har ringe udstrækning. Der er derfor her valgt 5 x 5 km felter som grundlag for beregningen af forekomstarealet.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym: Bembidion concinnum (Stephens, 1828).
Litteratur:Bangsholt 1983, Hansen 1964, 1968, Hansen 1996, Lindroth et al. 1985, 1986.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind