Skulderplettet glansløber Bembidion humerale Sturm, 1825

Stamdata
Artsgruppe:Løbebiller
Internationalt navn:Bembidion humerale Sturm, 1825
Dansk navn:Skulderplettet glansløber
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU•
Kriterier:B2ab(ii,iii)
Levesteder:Mh
Negative p virkninger:1.1.3,1.4.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
De vigtigste negative påvirkninger er antagelig dræning og tilgroning. At skulderplettet glansløber tilsyneladende er forsvundet fra en del lokaliteter, skyldes tidligere tiders opdyrkning og andre indgreb i højmoseområder.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Skulderplettet glansløber lever på fugtig tørvebund i højmoser. I varmt solskin træffes den på vegetationsløse pletter.

Arten er meget sjælden. Efter 1960 er den fundet på ca. 6 danske lokaliteter, de fleste i Jylland.
Bestandsudvikling:Skulderplettet glansløber synes at være forsvundet fra flere lokaliteter. Den er således ikke fundet på Sjælland siden slutningen af 1800-tallet, og også fra nogle midtjyske højmoser foreligger kun gamle fund. Der synes at være livskraftige bestande i nogle enkelte jyske højmoser, bl.a. i Kongens Mose ved Draved, i Svanemosen ved Kolding, Grene Sande ved Billund og Sandfeld ved Brande.
Fra Bornholm og fra Bøtø foreligger nogle få fund i tangopskyl på strandbredder. Hvorvidt disse individer er tilflyvere sydfra eller stammer fra hjemmehørende populationer, vides ikke - men det første anses for mest sandsynligt.
Udbredelsesareal:6100 km2
Forekomstareal:<125 km2
Totaludbredelse:Skulderplettet glansløber forekommer i et ret begrænset område af Mellemeuropa, der mod nord omfatter de sydlige dele af Sverige og Finland.
R dlistevurdering:Skulderplettet glansløber vurderes umiddelbart som moderat truet, EN, efter kriterium B2ab(ii,iii), sårbar, VU, efter kriterium B1ab(ii,iii).

Udbredelsen er stærkt fragmenteret, og det formodes, at artens forekomstareal og kvaliteten af dens habitat er i vedvarende tilbagegang.

Da arten er en god flyver, og da den forekommer i nordtyske højmoser, vurderes det som sandsynligt, at der kan tilføres genetisk materiale udefra. Artens rødlistestatus er derfor nedkategoriseret til VU*.

De lokaliteter, arten kendes fra, har ringe udstrækning. Der er derfor her valgt 5 x 5 km felter som grundlag for beregningen af forekomstarealet.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Bangsholt 1983, Hansen 1964, 1968, Hansen 1996, Lindroth et al. 1985, 1986.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind