Generel information om gruppen Kernesvampe



Stamdata
Artsgruppe:Kernesvampe (klik for artsoversigt)
Internationalt navn:Pyrenomycetes
Vurderet af: Jacob Heilmann-Clausen
Bem rkninger til nomenklatur: Kernesvampene udgør en polyfyletisk og divers gruppe af sæksporesvampe, som primært er defineret på baggrund af frugtlegemetypen (peritecie). Gruppen opfattes i denne forbindelse bredt og inkluderer kuglesæksvampe og tyksæksvampe.
Omfang af r dlistningen:Der kendes mindst 1000 arter af kernesvampe i Danmark, men det reelle artsantal er formodentlig højere. I rødlistesammenhæng behandles kun de mere velkendte grupper, dvs. først og fremmest arter med markant fællesstroma i ordnerne Xylariales og Hypocreales. Et fællesstroma er et kødet eller forkullet væv der sammenslutter flere enkeltfrugtlegemer i en fælles struktur.
National status:Der er en lang tradition for udforskning af kernesvampe i Danmark, og kendskabet til gruppen er i international sammenhæng god. I sammenligning med andre svampegrupper er gruppen imidlertid dårligt undersøgt.

For en del familier er fundamentale taxonomiske problemer en begrænsning for udforskning af gruppen, mens andre familer er ganske velbelyste. Det gælder navnlig medlemmer af Xylariales med fællesstroma. Et fællesstroma er et kødet eller forkullet væv der sammenslutter flere enkeltfrugtlegemer i en fælles struktur.

Kernesvampe optræder overvejende som nedbrydere af dødt organisk materiale, især urtestængler og dødt ved. Mange arter lever som endofyter eller hvilende nedbrydere hos forskellige plantearter, men naturen af samlivet med plantearter er kun belyst for et lille antal arter. En del arter findes på andre levesteder, fx ekskrementer eller optræder som svampeparasitter eller som nedbrydere af døde svampefrugtlegemer.
International status:
K nsmodne individer:Antallet af kønsmodne individer hos storsvampene er estimeret som antallet af mycelier med frugtlegemeproduktion. Denne estimering er underlagt en betydelig usikkerhed, da det vides at mycelier hos storsvampe kan variere i størrelse fra få kvadrat-millimeter til flere hundrede hektar. De fleste storsvampe forekommer på deres voksesteder i veladskilte grupper, som med en vis ret kan vurderes at udgøre mycelier.

Med udgangspunkt i de få undersøgelser, der er gennemført om myceliestørrelser hos storsvampe, vurderes det, at chancen for at overvurdere, henholdsvis undervurdere antallet af kønsmodne individer ved denne tilgang er af sammenlignelig størrelse.
Bestandsudvikling:Bestandsudviklingen hos storsvampe er generelt beregnet ud fra oplysninger i Jan Vesterholts database over rødlistede svampe som er tilgængelig via Foreningen til Svampekundskabens Fremmes hjemmeside: www.svampe.com.

Generelt er det antaget, at svampearter, der efter 1990 er fundet på 50 % af det totale kendte antal lokaliteter, er i tilbagegang. Den aktuelle "nyfunds-procent" er set i relation til, hvor eftersøgt en art har været i tidens løb. Hos arter og artsgrupper, der har været genstand for særlig intensiv eftersøgning siden 1980, er en nyfundsprocent på under 66 % set som udtryk for en tilbagegang.
Levested og negativ p virkning:Levesteder og negative påvirkninger er angivet i numerisk/alfabetisk rækkefølge.
Arealberegning:Udbredelsesarealet hos storsvampe er beregnet med udgangspunkt i 5 x 5 km kvadrater.
Totaludbredelse:Totaludbredelsen hos kernesvampene er angivet fra en række forskellige kilder og varierer meget i præcision fra slægt til slægt.
Litteraturliste:Fournier, J. & Magni, J.-F. 2006: Pyrenomycetes from southwestern France - http://pyrenomycetes.free.fr

Hansen, L. & Knudsen, H. (red.) 2000: Nordic Macromycetes, Vol. 1, Ascomycetes. - Nordsvamp, København

Læssøe, T. 1998: Biscogniauxia nummularia, Hypoxylon macrocarpum, H. juliani og Lopadostoma pouzarii. – Svampe 38: 7-9.

Læssøe, T. 2003: Endnu en Nemania fundet i Danmark - Nemania maritima - Svampe 47: 48-50.

Læssøe, T. 2006a: Tre forskellige, men alligevel meget ens Kulbær-arter (Hypoxylon). – Svampe 54: 35-40.

Læssøe, T. 2006b: Obolarina dryophila, en ny og spændende dansk kernesvamp på eg. – Svampe 53: 55-56.

Læssøe, T. & Jeppson, M. 1999: Biscogniauxia repanda. – Svampe 39: 13.

Læssøe, T., Heilmann-Clausen, J. & Christensen, M. 2000: Slægterne Nemania, Euepixylon og Kretzschmaria i Danmark. – Svampe 42: 17-29.

Nordén, B. & Sunhede, S. 2001: Ekbarkdyna, Obolarina dryophila – en doldis med intressant ekologi – Svensk Botanisk Tidskrift 95 (6): 331-337.