Generel information om gruppen Rørhatte



Stamdata
Artsgruppe:Rørhatte (klik for artsoversigt)
Internationalt navn:Boletes (Boletales p.p.)
Vurderet af: Jan Vesterholt
Bem rkninger til nomenklatur: Rørhattene er kendetegnet ved, at det sporedannende lag består af lameller, der sidder på undersiden af en hat.

Netbladhatte og orangekantareller, som systematisk hører hjemme blandt rørhattene, er inkluderet i bladhattene i kraft af deres veludviklede lameller. Lamelrørhat og slimslør er derimod behandlet sammen med rørhattene.

Systematisk hører skægtrøflerne også hjemme blandt rørhattene, men disse er behandlet sammen med andre trøfler.
Omfang af r dlistningen:Rørhattene omfatter med den nuværende viden, og med den valgte afgræsning af gruppen, 68 arter i Danmark. De er alle rødlistevurderet efter de nugældende kriterier.
National status:Rørhattene er generelt en relativt velundersøgt svampegruppe i Danmark, men på trods af dette findes der adskillige artskomplekser, som er mangelfuldt udredt.

Stort set alle arter i rørhattegruppen danner mykorrhiza med levende træer. En del arter, især i slægterne Leccinum og Suillus, er specifikke for en enkelt værtsslægt, mens andre er generalister.
International status:En rørhat (Phylloporus rhodoxanthus) med kendt forekomst i Danmark er foreslået optaget på Bern Konventionens lister.
K nsmodne individer:Antallet af kønsmodne individer hos storsvampene er estimeret som antallet af mycelier med frugtlegemeproduktion. Denne estimering er underlagt en betydelig usikkerhed, da det vides, at mycelier hos storsvampe kan variere i størrelse fra få kvadratmillimeter til flere hundrede hektar. De fleste storsvampe forekommer dog på deres voksesteder i veladskilte grupper, som med en vis ret kan vurderes at udgøre mycelier. Med udgangspunkt i de få undersøgelser, der er gennemført om myceliestørrelser hos storsvampe, vurderes det, at chancen for at overvurdere, henholdsvis undervurdere antallet af kønsmodne individer ved denne tilgang er af sammenlignelig størrelse.

Generationstiden hos storsvampe er generelt sat til 10 år med mindre, der er gode grunde til at formode en kortere eller længere generationstid.
Bestandsudvikling:Bestandsudviklingen hos storsvampe er generelt beregnet ud fra oplysninger i Jan Vesterholts database over rødlistede svampe, som er tilgængelig via Foreningen til Svampekundskabens Fremmes hjemmeside: www.svampe.com.

Generelt er det antaget, at svampe, der efter 1980 er fundet på højest 50 % af det totale kendte antal lokaliteter, er i tilbagegang. Den aktuelle "nyfunds-procent" er altid set i relation til, hvor eftersøgt en art har været i tidens løb. Hos arter og artsgrupper, der har været genstand for særligt intensiv eftersøgning siden 1980, er en nyfundsprocent på under 66 % set som udtryk for en tilbagegang.
Levested og negativ p virkning:Levesteder er angivet i rækkefølge efter, hvor arten især kan findes. Negative påvirkninger er angivet i numerisk rækkefølge.
Arealberegning:
Totaludbredelse:Totaludbredelsen hos bladhattene er angivet fra en række forskellige kilder, typisk revisioner.
Litteraturliste:De Jong, L., Læssøe, T. & Rald, E. 1997: Rosafodet rørhat (Suillus collinitus) fundet i Danmark. – Svampe 35: 22-26.

Den Bakker, H. & Noordeloos, M.E. 2005: A revision of European species of Leccinum Gray and notes on extralimital species. – Persoonia 18: 511-587.

Gärdenfors, U. (red.) 2005: Rödlistade arter i Sveriga 2005. – ArtDatabanken. Uppsala.

Hansen, L. & Knudsen, H. (red.) 1992: Nordic Macromycetes. Vol. 2. – Nordsvamp. Copenhagen.

Ladurner, H. & Simonini, G. 2003: Xerocomus s.l. – Fungi Europaei. Vol. 8.

Larsson, K.-H. (red.) 1997: Rödlistade svampar i Sverige. – ArtDatabanken. Uppsala.

Lüderitz, M. 2001: Die Grosspilze Schleswig-Holsteins - Rote Liste. Band 3. Nichtblätterpilze (Aphyllophorales), Täublinge und Milchlinge (Russulales). Bilanzierung und Ausblick. – Landesamt für Natur und Umwelt des Landes Schleswig-Holstein.

Muñoz, J.A. 2005: Boletus s.l. – Fungi Europaei. Vol. 2.

Rald, E. 2003: Grædende rørhat (Suillus plorans) – ny for Danmark. – Svampe 47: 51-53.

Strandberg, M. 1995: Elfenbens-rørhat (Suillus placidus) genindvandret? – Svampe 31: 10-11.

Taylor, A. & Eberhardt, U. 2006: Släktet Xerocomus i Sverige. - Svensk Mykologisk Tidskrift 27(3): 35-48.

Vesterholt, J. & Holm, M. 2002: Store rørhatte med røde mundinger. – Svampe 45: 1-10.