Generel information om gruppen Kølle- og Koralsvampe



Stamdata
Artsgruppe:Kølle- og Koralsvampe (klik for artsoversigt)
Internationalt navn:Clavarioid fungi and Ramarias (Cantharellales pp., Gomphales pp. and Thelephorales pp.)
Vurderet af: Jacob Heilmann-Clausen
Bem rkninger til nomenklatur: Kølle- og koralsvampe er gruppe af ikke nærmere beslægtede storsvampe karakteriseret ved oprette kølleformede til buskede eller koralagtige frugtlegemer.
Omfang af r dlistningen:Kølle- og koralsvampe omfatter ca. 90 arter i Danmark. 88 danske arter er hidtil behandlet efter IUCN''''s kriterier.
National status:Gruppen af kølle- og koralsvampe omfatter jordboende og vedboende arter såvel som arter, der lever på urtestængler, døde blade og andet plantemateriale. En del arter danner ektomykorhiza med skovtræer, mens andre lever som nedbrydere. Gruppen er generelt ret velundersøgt i Danmark, det gælder ikke mindst de arter der vokser på vedvarende overdrev eller som mykorrhizadannere i gammel løvskov. Indenfor den første gruppe vurderes adskillige arter som truede pga. den generelle og vedvarende reduktion i overdrevsarealet. Flere arter i den anden gruppe vurderes tilsvarende som meget følsomme overfor diverse skovbrugstiltag.
International status:
K nsmodne individer:Antallet af kønsmodne individer hos storsvampene er estimeret som antallet af mycelier med frugtlegemeproduktion. Denne estimering er underlagt en betydelig usikkerhed, da det vides, at mycelier hos storsvampe kan variere i størrelse fra få kvadrat-millimeter til flere hundrede hektar. De fleste storsvampe forekommer dog på deres voksesteder i veladskilte grupper, som med en vis ret kan vurderes at udgøre mycelier. Med udgangspunkt i de få undersøgelser, der trods alt er gennemført om myceliestørrelser hos storsvampe, vurderes det, at chancen for at overvurdere, henholdsvis undervurdere antallet af kønsmodne individer ved denne tilgang er af sammenlignelig størrelse. Generationstiden hos storsvampe er generelt sat til 10 år, ved mindre der er gode grunde til at formode en kortere eller længere generationstid.
Bestandsudvikling:Bestandsudviklingen hos storsvampe er generelt beregnet ud fra oplysninger i Jan Vesterholts database over rødlistede svampe, som er tilgængelig via Foreningen til Svampekundskabens Fremmes hjemmeside: www.svampe.com. Generelt er det antaget, at svampe der, efter 1980 er fundet på 50 % af det totale kendte antal lokaliteter, er i tilbagegang. Den aktuelle "nyfunds-procent" er dog altid set i relation til, hvor eftersøgt en art har været i tidens løb. Hos arter og artsgrupper, der har været genstand for særlig intensiv eftersøgning siden 1980, er en nyfundsprocent på under 66 % set som udtryk for en tilbagegang.
Levested og negativ p virkning:Levesteder og negative påvirkninger er angivet i numerisk/alfabetisk rækkefølge.
Arealberegning:Udbredelsesarealet hos storsvampe er beregnet med udgangspunkt i 5 x 5 km kvadrater.
Totaludbredelse:
Litteraturliste:Christiansen, M.P. 1967: Clavariaceae Daniae. Species especially collected in the isle of Zealand. - Friesia 8: 117-160.

Elborne, S.A. 1986: De danske Ramariopsis-arter. – Svampe 13: 19-24.

Hansen, L. & Knudsen, H. (red.) 1997: Nordic Macromycetes, Vol 3. Heterobasidioid, Aphyllophoroid and Gastromycetoid Basidiomycetes. - Nordsvamp, Copenhagen.

Heilmann-Clausen, J. 1997: Nyt fund af Stor Grenkølle (Lentaria epichnoa). – Svampe 36: 24-26.

Kajan, E. & Grauvinkel, B. 1987: Neues über Clavaria tenuipes ss. restr. und Clavaria krieglsteineri nov. spec. – Beiträge zur Kenntnis der Pilze Mitteleuropas III: 355-358.

Læssøe, T. 1989: Vorsø – mykologisk set. – Svampe 20: 59-80.

Petersen, J.H. 1989: Kødfarvet grenkølle. - Svampe 20: 90-91.

Petersen, J.H. 1993: Mykologisk lejr, Bornholm 1992. - Low Budget Publishing, Århus. 35 s.

Petersen, J.H. 1999: Key to the species of Ramaria known from Fennoscandia. http://www.mycokey.com/MycokeyDK/
DKkeysPDFs/RamariaKey.pdf

Petersen, J.H. & Vesterholt, J. 1990 (red.): Danske storsvampe (basidiesvampe). - Gyldendal.

Petersen, J.H. & Vesterholt, J. 2003: Danske frynsesvampe (Thelephora). - Svampe 47: 35-42.