Generel information om gruppen Køllesværmere



Stamdata
Artsgruppe:Køllesværmere (klik for artsoversigt)
Internationalt navn:Zygaenidae
Vurderet af: Per Stadel Nielsen
Bem rkninger til nomenklatur: Arternes latinske navne følger Karsholt & Stadel Nielsen, 1998.
Arten Z. minos er i ældre litteratur omtalt som Z. diaphana Stdgr., Z. osterodensis som Z. scabiosae Scheven. og Z. viciae som Z. meliloti Esp.
Omfang af r dlistningen:Betegnelsen køllesværmere omfatter de i Danmark fundne arter i familien Zygaenidae med underfamilierne Procridinae (grønne køllesværmere) og Zygaeninae (de egentlige køllesværmere). En art, Rhagades pruni, har i litteraturen været angivet som en hjemmehørende dansk art, men er senere udgået (Kaaber 1964). Der er i 2005 fundet 1 individ, som opfattes som en tilfældig strejfer. En art, fysk køllesværmer, Zygaena osterodensis er sidst fundet i Danmark i 1911 og anses for uddød i Danmark.
National status:Her beskrives kortfattet de enkelte arters levesteder og levevis med angivelse af larvens værtsplante.
Artens aktuelle forekomst i de 11 faunistiske distrikter er angivet med oplysning om, hvorvidt arten er forsvundet fra et distrikt.

Som væsentligste kilde til rødslistevurderingen af køllesværmerne er benyttet 10 km UTM prikkort i Kaaber (1982). Prikkortenes informationer er suppleret med den tilgængelige, pålidelige viden, som stammer fra de entomologiske foreningers årlige lister over fund af storsommerfugle i Danmark. Kun to arter, timian- og pimpinellekøllesværmer rapporteres systematisk. Der foreligger dermed en god og aktuel viden om disse arters nuværende forekomster. De mere almindelige arter, specielt seksplettet, stor og grøn køllesværmer, rapporteres ikke systematisk, og viden om den aktuelle status for disse arter er derfor dårlig. Det er under de enkelte arter angivet hvilket vidensgrundlag, der foreligger. Foruden de nævnte kilder, er der indhentet oplysninger fra danske entomologer samt fra litteraturen.

Vurdering af fundoplysninger af køllesværmere, vanskeliggøres ved, at gruppen indeholder to tvillingeartspar (timian køllesværmer / pimpinellekøllesværmer og stor køllesværmer / engkøllesværmer), som er hhv. umulige eller vanskelige at artsbestemme som voksen sommerfugl. Oplysninger om fund af voksne sommerfugle af disse arters skal derfor tages med største forbehold. Oplysningerne her er baseret på verificerede fund.

Ingen af de danske køllesværmere udviser tilbøjelighed til migrationer over længere afstande, som kan have betydning for de danske forekomster. Ingen arter er derfor nedkategoriseret.
International status:Ingen arter af køllesværmere er optaget på Habitatdirektivets lister.
K nsmodne individer:
Bestandsudvikling:
Levested og negativ p virkning:De for køllesværmerne anførte levestedskategorier og negative påvirkninger er opført i alfanumerisk rækkefølge.
Arealberegning:Ved rødlistningen af køllesværmerne er der som basis benyttet 10 km2 UTM udbredelseskortene i Kaaber, 1982. For hver art er forekomst i perioderne hhv. før 1950 og 1950-1980 optalt og justeret med nyere data, hvor disse foreligger. På basis heraf er forekomstarealet beregnet.

Udbredelsesarealet er beregnet ved at forbinde midtpunkterne i de afgrænsende UTM kvadrater i "Det levende Danmarkskort" og aflæse antallet af km2 afrundet til hele 100 km2.
Totaludbredelse:
Litteraturliste:Ebert, G et al., 1994: Die Schmetterlinge Baden-Württembergs, Band 3: Nachtfalter 1. - Karlsruhe.

Gärdenfors, U. et al., 2002: Hundraelva nordiske evertebrater. - Uppsala.

Hoffmeyer, S. 1960: De danske Spindere. - Universitetsforlaget i Aarhus, Århus.

Kaaber, S. 1964: Om nødvendigheden af kildekritik i entomologisk faunistik. - Flora og Fauna 70:45-46.

Kaaber, S. 1982: De danske sværmere og spindere - Geografisk udbredelse og fluktuationer 1850-1980. Scandinavian Science Press, Klampenborg.

Karsholt, O. & P. Stadel Nielsen, 1998: Revideret katalog over de danske sommerfugle. - København.

Knudsen, K. (red.) 1987-1998: Fund af storsommerfugle i Danmark. - Årligt tillæg til Lepidoptera.

Madsen, A. (red.) 1999-2003: Fund af storsommerfugle i Danmark. - Årligt tillæg til Lepidoptera.

Larsen, C.S. 1950: Zygaena osterodensis Esp. i Danmark. - Meddelelser fra Lepidopterologisk Selskab for Fyn. Nr. 17.

Reddersen, J. 2002: Pimpinelle-køllesværmeren, Zygaena minos (Zygaenidae; Lepidoptera) fundet uden for det kendte udbredelsesområde: en lykkelig omstændighed med dystert perspektiv. - Flora og fauna. 108: 25-30.