Generel information om gruppen Spidsmussnudebiller



Stamdata
Artsgruppe:Spidsmussnudebiller (klik for artsoversigt)
Internationalt navn:Brentidae Billberg, 1820
Vurderet af: Hans Gønget
Bem rkninger til nomenklatur: Arternes internationale navngivning følger Gønget (1997) og Hansen (1996).

Slægten Apion opdeles af nogle forfattere i flere slægter og i særlig grad af Alonso-Zarazaga (1990), ifølge hvem de danske arter af denne karakteristiske slægt skulle fordele sig på mere end 30 slægter og 9 triber. Af de grunde, som er nævnt i Gønget (1997 p. 189), er en sådan opsplitning ikke fulgt her.

Hvor danske navne er anført, følger disse "Danske navne på danske biller" (Breiting et al. 1997), eller de er en oversættelse af engelske eller tyske populærnavne.
Omfang af r dlistningen:Spidsmussnudebillerne omfatter familien Brentidae. Rødlistevurderingen behandler de 83 arter af denne familie, som forekommer i Danmark.

Overfamilien Snudebiller omfatter følgende artsgrupper:
Barkbiller
Bladrullere
Bredsnudebiller
Kortsnudebiller
Langsnudebiller
Pollensnudebiller
Spidsmussnudebiller
National status:Her angives i kort form artens levevis og biotoptype samt dens udbredelse og sjældenhed i Danmark.

Danmark er for insekters vedkommende inddelt i 11 faunistiske distrikter: Sønderjylland (SJ), Østjylland inkl. Anholt (EJ), Vestjylland (WJ), Nordvestjylland (NWJ), Nordøstjylland inkl. Læsø (NEJ), Fyn og omliggende øer (F), Lolland, Falster og Møn (LFM), Sydsjælland (SZ), Nordvestsjælland inkl. Hesselø (NWZ), Nordøstsjælland (NEZ) og Bornholm (B). Hvor der i forbindelse med en arts forekomst er anført en specifik lokalitet, er den relevante distriktsforkortelse anført. Distrikternes afgrænsninger fremgår af Enghoff & Nielsen (1977).

I Hansen (1996) er for hver enkelt billearts vedkommende angivet, i hvilke af de 11 distrikter arten forekommer.

International status:
K nsmodne individer:
Bestandsudvikling:
Levested og negativ p virkning:Der er anvendt henholdsvis alfabetisk og numerisk rækkefølge af kategorierne.

En række truede eller sjældne arter af spidsmussnudebiller hører til havklinternes insektfauna. Får havklinterne lov at passe sig selv, er der ingen problemer. Den potentielle trussel er kystsikringer, som vil hindre den naturlige nedskridning af klintmaterialet. Denne nedskridning sikrer en passende åben vegetation og den høje temperatur, som er forudsætningen for arternes eksistens i Danmark. Kystsikring vil uvægerligt standse nedskridning og hurtigt medføre overgroning. Der er allerede udført kystsikringer flere steder for at sikre almindelig bebyggelse (bl.a. sommerhuse). Det kan derfor frygtes, at opstilling af vindmøller og anlæggelse af marinaer vil blive fulgt op af kystsikring.

Et andet vigtigt levested for en række truede eller sjældne arter af spidsmussnudebiller er tørre, græssede overdrev. Her gælder det, at moderat græsning af arternes biotoper er den ideelle situation. Lige så skadelig som overgroning, er overdreven afgræsning.
Arealberegning:Arealberegning:Som grundlag for beregningen af de enkelte arters recente udbredelsesareal og forekomstareal er benyttet fund fra og med 1960.

Udbredelsesareal er beregnet ved hjælp af "Det levende Danmarkskort". Arealet er målt som en firkant eller polygon rundt om artens udbredelsesareal, som inkluderer vandarealer, bortset fra vandareal mellem Bornholm og det øvrige Danmark.

Forekomstareal er som hovedregel beregnet ved at lade et fund svare til et UTM-kvadrat på 10 x 10 km. Dette princip er dog fraveget i tilfælde, hvor en arts forekomstareal med sikkerhed vides at være væsentligt mindre.
Totaludbredelse:
Litteraturliste:Breiting, S., Jørgensen, J., Schnack, K. & Troen, B. 1997: Danske navne på danske biller. Projekt Danske Dyrenavne. - Entomologisk Forening og Danmarks Lærerhøjskole. København.

Enghoff, H. & Nielsen, E.S. 1977: Et nyt grundkort til brug for faunistiske undersøgelser i Danmark, baseret på UTM-koordinatsystemet. - Entomologiske Meddelelser 45(2): 65-74.

Gønget, H. 1997: The Brentidae (Coleoptera) of Northern Europe. - Fauna Entomologica Scandinavica 34: 1-289.

Hansen, M. 1996: Katalog over Danmarks biller (Catalogue of the Coleoptera of Denmark). - Entomologiske Meddelelser 64(1&2):1-231. Hertil senere tillæg i Entomologiske Meddelelser. (Se efterfølgende reference).

Hansen, V. 1964: Fortegnelse over Danmarks biller (Coleoptera). - Entomologiske Meddelelser 33: 1-507. - Hertil senere tillæg i Entomologiske Meddelelser udsendt 1970-1996, i alt 15 tillæg, med titlen: Tillæg til Fortegnelse over Danmarks biller (Coleoptera). Fra 1997 udsendt med titlen: Fund af biller i Danmark (årstal).