Nordlig glansløber Bembidion schuppelii Dejean, 1831

Stamdata
Artsgruppe:Løbebiller
Internationalt navn:Bembidion schuppelii Dejean, 1831
Dansk navn:Nordlig glansløber
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:EN
Kriterier:B1ab(i,ii,iii,iv) + 2ab(i,ii,iii,iv).
Levesteder:V
Negative p virkninger:1.4.1,5.1, 7.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
På grund af artens boreomontane udbredelse og den reliktagtige karakter af de danske forekomster antages det stadig varmere klima at være en alvorlig negativ påvirkningsfaktor for arten.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Nordlig glansløber lever på å- og søbredder på fugtig, slammet bund i ret tæt vegetation eller på let skygget bund under buske.

Arten er yderst sjælden, kun fundet på i alt 5-6 lokaliteter i Østjylland. Efter 1960 er den fundet på flg. lokaliteter: Borum Bæk og Lyngbygårds Å NV for Århus, Bygholm Å ved Vesterhåb V for Horsens samt Tirsbæk ved Vejle.
Bestandsudvikling:Der er ikke sikre tegn på tilbagegang for nordlig glansløber.
Udbredelsesareal:400 km2
Forekomstareal:125 km2
Totaludbredelse:Nordlig glansløber har en boreomontan udbredelse i Europa. Den er ret udbredt i dele af det nordlige Skandinavien, og den er almindelig i Alperne, men er ellers meget sporadisk forekommende.
R dlistevurdering:Nordlig glansløber vurderes som moderat truet, EN, efter kriterium B1ab(i,ii,iii,iv) + 2ab(i,ii,iii,iv).

Udbredelsen er stærkt fragmenteret og begrænset til 4 lokaliteter. Fra Danmark kendes kun individer med forkortede flyvevinger, og arten har derfor en yderst begrænset spredningsevne. Dens udbredelses- og forekomstareal, kvaliteten af dens habitat såvel som antallet af delpopulationer, formodes at være i vedvarende tilbagegang.

Der synes ikke at være mulighed for at de danske populationer kan få tilført individer udefra. hvorfor en nedkategorisering ikke kan foretages.

De lokaliteter, arten kendes fra, har ringe udstrækning. Der er derfor her valgt 5 x 5 km felter som grundlag for beregningen af forekomstarealet.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Bangsholt 1983, Hansen 1964, 1968, Hansen 1996, Lindroth et al. 1985, 1986.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind