Spydbladet skjolddrager Scutellaria hastifolia L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Scutellaria hastifolia L.
Dansk navn:Spydbladet skjolddrager
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:B1ab(iii,iv,v) + 2ab(iii,iv,v)
Levesteder:Ke,Ko,Ks
Negative p virkninger:1.1.3, 1.1.13
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Spydbladet skjolddrager er meget sjælden og er kun kendt fra spredte fund langs kysten på Nordbornholm og et fund fra 1980 ved Gedser.
Bestandsudvikling:Ud over Bornholm har spydbladet skjolddrager været angivet fra enkelte lokaliteter på Sjælland, men disse anses ikke som pålidelige, idet belæg ikke foreligger. Arten er antagelig i tilbagegang på Bornholm på grund af tilgroning af dens voksesteder. I 1980 blev der fundet 17 planter nær Gedser, men denne bestands aktuelle status er ukendt.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:400 km2
Totaludbredelse:Spydbladet skjolddrager har en øst- og sydøsteuropæisk, kontinental udbredelse. Der er isolerede forekomster i Nordspanien, Frankrig, Italien, England og Tyskland, og en mere sammenhængende udbredelse fra det baltiske omåde, Østeuropa og det nordlige Balkan og mod øst til Centralasien.
R dlistevurdering:Da der ikke er foretaget en systematisk overvågning af spydbladet skjolddrager over en årrække, kan A- og C-kriterierne ikke anvendes. Da arten har et forekomstareal på under 400 km2, forekommer på under 10 lokaliteter og har haft en tilbagegang i antallet af lokaliteter, opfylder den kriterium B1ab(iii,iv,v) og B2ab(iii,iv,v) for sårbar, VU. En tilførsel af genetisk materiale fra nabobestande er mulig, men ukendt. Der er derfor ikke grundlag for en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Faurholdt 1995b, 2000, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Løjtnant & Worsøe 1977, 1993, Pedersen 1969
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm