Otteradet Ulvefod Huperzia selago (L.) Bernh. ex Schrank. & Mart.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Huperzia selago (L.) Bernh. ex Schrank. & Mart.
Dansk navn:Otteradet Ulvefod
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:H,Mo,Oo,Sl,Sn
Negative p virkninger:1.1.11,1.3.3,3.1.5,4.2
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Eutrofiering og dermed overvoksning af højtvoksende, nitrofile arter udgør den største trussel. Turisme og hårdhændet skovdrift kan også true arten.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: Flere år


Kriteriedokumentation
National status:Otteradet ulvefod vokser oftest på næringsfattige og lysåbne steder på heder, overdrev samt i skove. Den er hyppigst i Nord- og Vestjylland, men er fundet i alle landsdele (Jonsell 2000). På den regionale rødliste fra Storstrøms Amt kategoriseres den som akut truet, E (Faurholdt 2006) og på den regionale rødliste fra Vestsjællands Amt kategoriseres den som sårbar, V (Leth 1997).
Bestandsudvikling:Otteradet ulvefod er i svag tilbagegang eller næsten stabil. Dalgaard (1998) studerede dens forekomst i Gribskov over 10 år, og konstaterede, at individtallet var nogenunde konstant. Faurholdt 2006 angiver de to tilbageværende lokaliteter i Storstrøms Amt som tvivlsomme. En eftersøgning af ældre angivelser fra Midtsjælland har alle været forgæves (Feilberg, egne iagtagelser), så i de næringsrige dele af landet er der utvivlsomt tale om en tilbagegang.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Otteradet ulvefod er vidt udbredt i den nordlige halvkugles alpine, boreale og arktiske områder (Hultén & Fries 1986)
R dlistevurdering:På trods af artens sjældenhed opfylder arten p.t. ingen af trusselskriterierne. Arten kategoriseres derfor Ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:To underarter forekommer i Danmark. Den helt overvejende andel af den danske bestand tilhører Otteradet ulvefod, Huperzia selago ssp. selago. På særligt vind- og tørkeudsatte steder findes Qivitoq-Ulvefod, Huperzia selao ssp. arctica (Grossh. ex Tolm.) Löve & Löve. De to underarter er ikke klart adskilte (Jonsell 2000).
Litteratur:Dalgaard 1998, Faurholdt 2006, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Jonsell 2000, Leth 1997, Wiinstedt 1953
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm