Smalrandet humlebisværmer Hemaris tityus (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Sværmere og spindere
Internationalt navn:Hemaris tityus (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Smalrandet humlebisværmer
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN
Kriterier:A2c
Levesteder:Eo, Ek, H, Mo, Oo
Negative p virkninger:3.3.5, 5.4, 7.1, 7.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Smalrandet humlebisværmer forekommer både på tørre og fugtige, soleksponerede habitater. Den forekommer således på fugtige hedepartier og tørvemoser og på Mols formodentlig også på tørre overdrev og vejkanter, både på sand- og kalkbund. Larven lever på djævelsbid (Succisa pratensis) og muligvis på blåhat (Knautia arvensis).
Arten er gået tilbage i Danmark, idet den er forsvundet fra en stor del af dens tidligere lokaliteter. Den er således sidst meldt fra Sjælland i 1983. Tilsvarende er den de seneste godt 10 år meldt fra relativt få jyske lokaliteter i det centrale og nordlige Jylland, fra Randbøl Hede mod syd og Mols Bjerge mod øst. Arten må dog forventes at forekomme flere steder indenfor for det aktuelle udbredelsesområde.
Arten er fundet i følgende faunistiske distrikter: NEJ, NWJ, WJ, EJ, SJ, F, lfm, sz, NEZ, NWZ, b.
Bestandsudvikling:Smalrandet humlebisværmer er frem til ca. 1950 forsvundet fra sine lokaliteter på Sjælland og Fyn. Arten blev indtil ca. 1975 fundet nogle få steder i Nordsjælland fx Melby Overdrev. Også i Jylland synes arten at være forsvundet fra en række lokaliteter. Arten kendes idag således med sikkerhed fra ca. 25 lokaliteter, og det forudses, at udvikligen fortsætter.
Arten er på grund af dens levevis meget følsom overfor ændringer i vegetationssammensætning, især ved at de fugtige partier i hedemoser enten gror til med birk (Betula sp.) og fyr (Pinus sp.), eller ved at græsarter tager over og sænker jordoverfladetemperaturen. Artens krav til levested er i øvrigt identisk med kravene for dagsommerfuglen hedepletvinge (Euphydryas aurinia).
Udbredelsesareal:23000 km2
Forekomstareal:
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Smalrandet humlebisværmer er siden 1998 meldt fra ca. 25 lokaliteter i 23 UTM kvadrater, mens den i perioden 1950-1980 er registreret i 67 UTM kvadrater. På grund af usikkerheden i artens forekomstareal, indgår dette ikke i vurderingen.
Udbredelsen i 1950-1980 er ca. 47.000 km2, de sidste 10 år ca. 23.000 km2, dvs. en tilbagegang på lidt over 50% i udbredelsesareal. Da arten forekommer på meget sårbare naturtyper, kan en yderligere tilbagegang forventes.
Arten vurderes efter kriterium A2c som moderat truet, EN, efter kriterium A3c som sårbar, VU. Arten vurderes derfor som moderat truet, EN.
Muligheden for udveksling af genetisk materiale med bestande i nabolandene anses for ubetydelig, hvorfor der ikke er foretaget en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hoffmeyer 1962, Kaaber 1982, www.fugleognatur.dk www.lepidoptera.dk 2009, Norgaard 1998.
R dlistevurderet af:Per Stadel Nielsen
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind