Tæt vandaks Groenlandia densa (L.) Fourr.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Groenlandia densa (L.) Fourr.
Dansk navn:Tæt vandaks
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:Vk,Vv
Negative p virkninger:1.4.3,3.1.5,3.3.5,6.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Tæt vandaks er naturligt hjemmehørende og forekommer ifølge Moeslund et al. (1990) nu i Vidå-systemet, i den nedre del af Gydenå-systemet, fra den indre del af Randers Fjord og Grund Fjord samt i en mølledam og -bæk ved Viborg. Hertil kommer et vandløb ved Ringkøbing (Petersen 2004a). Arten er ifølge Pedersen (1976) også blevet registreret i øvrige åsystemer med udmunding i Vadehavet, i Stadil Fjord og ved Salten Langsø. Den er blandt de vandaksarter, der ikke blev genfundet ved en gennemgang i 1996 af 13 vandløbsstrækninger, der var blevet undersøgt af Baagøe og Ravn hundrede år tidligere (Riis & Sand-Jensen 2000).
I Nordtyskland er tæt vandaks truet af uddøen (kategori 1) i Schleswig-Holstein, mens den er forsvundet fra Mecklenburg-Vorpommern (Ludwig & Schnittler 1996). I Polen er den truet, E (Zarzycki & Kazmiercsakowa 1993).
Bestandsudvikling:Der foreligger ingen oplysninger om opgørelser af Bestanden af tæt vandaks. Arten er forsvundet fra mange vandløbsstrækninger indenfor de sidste 100 år, men holder fortsat stand på de voksesteder, hvor den fortsat findes.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:900 km2
Totaludbredelse:Tæt vandaks forekommer naturligt i Vesteuropa fra Den iberiske Halvø over Frankrig til De britiske Øer med nordøstgrænse i Danmark og østgrænse i Tyskland. Der er spredte forekomster i Italien og på Balkan samt i Lilleasien og Nordvestafrika (Hultén & Fries 1986). Arten forekommer fortsat på to lokaliteter i Polen (Zajac & Zajac 2001).
R dlistevurdering:Tæt vandaks er gået tilbage, men tilbagegangen er af ældre dato, og arten har stabiliseret sig på et lavere niveau i forhold til tidligere. Der foreligger ikke opgørelser over bestandsstørrelse og -udvikling, hvorfor kriterium A og C ikke kan anvendes. Med et forekomstareal på under 2.000 km2 og en fragmenteret udbredelse opfylder tæt vandaks delkriterium B2a, men næppe nogle af de øvrige delkriterier for sårbar, VU. Arten kategoriseres derfor i næsten truet, NT.
Da tæt vandaks ikke findes i Sverige og er kritisk truet i de sydlige nabolande, sker der formodentlig ikke en genetisk udveksling med den danske bestand, hvorfor en nedkategorisering ikke er foretaget.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym: Potamogeton densus L.
Litteratur:Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Ludwig & Schnittler 1996, Moeslund et al. 1990, Riis & Sand-Jensen 2000, Pedersen 1976, Petersen 2004a, Tutin et al. 1964-1980, Zarzycki & Kazmierczakowa 1993
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2011
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm