Smalbægret ensian Gentianella amarella (L.) Börner

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Gentianella amarella (L.) Börner
Dansk navn:Smalbægret ensian
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:B,O
Negative p virkninger:1.1.3,1.1.13
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Smalbægret ensian forekommer hist og her i Limfjordsegnene, i øvrigt manglende.
Bestandsudvikling:Smalbægret ensian er gået meget tilbage og er for længst forsvundet fra Øerne, hvor den havde spredte forekomster på Sjælland, Lolland og Bornholm. Den har været fundet på ca. 70-80 lokaliteter. I dag er den kendt fra ca. 40-50 lokaliteter, der alle ligger i Nordjylland (Danmarks Naturdata 1997-2006, Søndergård, H., pers.com. 2009).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:2500 km2
Totaludbredelse:Smalbægret ensian deles i en række underarter, der er udbredt i tempererede områder i Europa, Asien og Nordamerika. Den er udbredt i hele Nordeuropa og mod syd har den spredte forekomster i Mellemeruropa bjerge. Udbredelsen fortsætter mod øst langt ind i Asien med spredte forekomster i bjerge længere mod syd.
R dlistevurdering:Smalbægret ensian er gået meget tilbage på landsplan. Men reduktionen skønnes ikke så voldsom, at A-, B- eller C-kriterierne kan opfyldes. Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet. Den vurderes derfor ikke truet, LC
Bem rkninger til nomenklatur:Synonymer : Gentiana amarella L.; Gentiana amarella L. ssp. axillaris (F. W. Schmidt) Murb. (var. amarella); Gentiana amarella L. ssp. lingulata (C. Agardh) Hartm., Gentianella amarella (L.) Börner ssp. lingulata (C. Agardh) Holub (var. lingulata)
Litteratur:Faurholdt 1995a, 2000, Hansen, A. 1958, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Leth 1998, Wind 1992
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm