Ebaeus pedicularius (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Ådselbiller, pragtbiller m.fl.
Internationalt navn:Ebaeus pedicularius (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:VU
Kriterier:D2
Levesteder:Kt
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Ebaeus pedicularius lever på varm, tør jordbund, i Danmark udelukkende på kystklinten langs Sønderskov på Als (SJ). I udlandet kendes arten også fra råstofgrave m.v. Arten er afhængig af enlige bier (Anthophora sp., Chalicodoma sp.), hos hvilke larven lever som kommensal. Den voksne bille søger til blomster. På artens eneste kendte danske lokalitet har den været fundet regelmæssigt siden første halvdel af 1900-tallet.
Bestandsudvikling:Bestandsudviklingen for Ebaeus pedicularius vurderes at være stabil.
Udbredelsesareal:1 km2 km2
Forekomstareal:1 km2 km2
Totaludbredelse:Ebaeus pedicularius er udbredt i Europa og forekommer bl.a. i Tyskland. I Skandinavien findes den, foruden i Danmark, i Sverige og Finland. Den forekommer også i Baltikum.
R dlistevurdering:Ebaeus pedicularius opfylder kriterierne B1a+2a for kategorien kritisk truet, CR, men andre underkriterier er næppe opfyldt. Der er således ingen åbenbare trusler mod dens habitat. I stedet vurderes den sårbar, VU, efter kriterium D2. Arten synes at være meget lidt mobil, hvorfor det anses for usandsynligt, at der vil kunne tilføres genetisk materiale udefra. Dens rødlistestatus er derfor ikke nedkategoriseret. Da arten findes på et meget lille areal, er et 1 x 1 km-felt brugt ved arealberegningen.
Bem rkninger til nomenklatur:Familiesynonym: Melyridae.
Litteratur:Hansen 1938, Hansen 1964, Hansen 1996
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind