Mur-draba Draba muralis L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Draba muralis L.
Dansk navn:Mur-draba
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:B1ab(iii)c(iv)+2ab(iii)c(iv)
Levesteder:Oo,Pk
Negative p virkninger:1.1.13
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Voksestedet er på solvarme klippehylder med tyndt jordlag i granitterrænet, der gror til med højtvoksende urter og vedplanter.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Mur-draba er naturligt hjemmehørende og forekommer i Danmark bortset fra et ruderatfund i København alene på Bornholm. Ud over Dønddalen, hvor arten fortsat forekommer, er den i 1932-33 registreret ved Melsted.
Mur-draba er i spredning i Skåne, hvor den især forekommer i den sydøstlige del (Tyler et al. 2007). Arten er ubestandig i Schleswig-Holstein, mens den er neofyt i Mecklenburg-Vorpommern (Ludwig & Schnittler 1996).
Bestandsudvikling:Der foreligger ingen oplysninger om regelmæssige optællinger af bestanden af mur-draba i Døndalen, men som enårig må bestanden svinge betydeligt fra år til år.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Mur-draba forekommer naturligt og spredt i det meste af Europa fra Mellemskandinavien til middelhavsområdet samt i Nordvestafrika (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Da der ikke foreligger regelmæssige optællinger af bestanden af mur-draba, kan kriterium A og C ikke anvendes. Arten opfylder kriterium B1ab(iii)c(iv) og B2ab(iii)c(iv) for kategorien kritisk truet, CR, på grund af størrelsen af udbredelses- og forekomstareal, kvaliteten af voksestedet og de formodede bestandssvingninger.
På trods af fremgangen for mur-draba i Skåne, formodes det, at Østersøen udgør en effektiv barriere for genetisk spredning til Bornholm, hvorfor der ikke er foretaget en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Ludwig & Schnittler 1996, Løjtnant & Worsøe 1977, 1993, Pedersen 1958, Tutin et al. 1964-1980, Tyler et al. 2007, Wind 2000a, 2000b
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm