Guldgrubet pragtbille Chrysobothris affinis (Fabricius, 1794)

Stamdata
Artsgruppe:Ådselbiller, pragtbiller m.fl.
Internationalt navn:Chrysobothris affinis (Fabricius, 1794)
Dansk navn:Guldgrubet pragtbille
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:Sl
Negative p virkninger:1.2.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Guldgrubet pragtbille lever i ældre løvskov; i Danmark er den fundet ynglende i bøg (Fagus sylvatica), i udlandet også i eg (Quercus sp.) og andre løvtræer. Den voksne bille findes oftest på soleksponerede, delvis barkblottede stammer. Bortset fra et fund fra SZ før 1900 foreligger der kun sikre fund fra Nordsjælland, hvor arten efter 1960 er fundet på ca. 10 lokaliteter. En fundangivelse fra LFM: Sundby Storskov bør genbekræftes.
Bestandsudvikling:Bestandsudviklingen for guldgrubet pragtbille vurderes at være stabil.
Udbredelsesareal:600 km2 km2
Forekomstareal:250 km2 km2
Totaludbredelse:Guldgrubet pragtbille er udbredt i Europa. I Skandinavien findes den, foruden i Danmark, i de sydlige dele af Norge og Sverige.
R dlistevurdering:Guldgrubet pragtbille opfylder kriterierne B1a+B2a for kategorien sårbar, VU, men opfylder næppe andre underkriterier. Således vurderes habitatkvaliteten i mange af de skove i Nordsjælland, hvor arten findes, bl.a. Gribskov, Store Dyrehave og Teglstrup Hegn, at være i fremgang eller i det mindste ikke at være i vedvarende tilbagegang. Da såvel udbredelses- som forekomstareal er meget begrænset, og da arten tilsyneladende ikke har let ved at sprede sig, vurderes det dog, at arten er næsten truet, NT, og at sandsynligheden for tilførsel af genetisk materiale udefra er ret lille. Dens rødlistestatus er derfor ikke nedkategoriseret.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1966, Hansen 1996, Hansen m.fl. 1992
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind