Almindelig strand-tusindgylden Centaurium littorale (Turner) Gilmour var. littorale

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Centaurium littorale (Turner) Gilmour var. littorale
Dansk navn:Almindelig strand-tusindgylden
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Dl,Ke
Negative p virkninger:1.1.3,1.1.13.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Almindelig strand-tusindgylden forekommer hist og her i kystegne over det meste af landet, mens den er sjælden i indlandet.
Bestandsudvikling:Almindelig strand-tusindgylden er formentlig i nogen tilbagegang p.gr.a. tilgroning mm., men forekommer i samme udbredelsesområdet som tidligere.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:18000 km2
Totaludbredelse:Strand-tusindgylden i bred forstand har en begrænset udbredelse i Nordeuropa. Den er udbredt langs kysterne af Sydskandinavien, Østersø-området, Holland, Belgien, Nordfrankrig og De britiske Øer. En nærtstående underart ssp. uliginosum forekommer spredt i Sydøsteuropa til det vestlige Rusland.
R dlistevurdering:Almindelig strand-tusindgylden er formentlig gået noget tilbage på landsplan. Men reduktionen skønnes ikke så voldsom, at A-, B- eller C-kriterierne kan opfyldes. Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet. Den vurderes derfor ikke truet, LC
Bem rkninger til nomenklatur:Synonymer: C. minus Moench, C. vulgare Rafn, Erythraea littoralis (Turner) Fr., E. vulgaris auct.
Litteratur:Hansen, A. 1958, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm