Sandkarse Cardaminopsis arenosa (L.) Hayek

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Cardaminopsis arenosa (L.) Hayek
Dansk navn:Sandkarse
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:LC••
Kriterier:
Levesteder:Ok
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Sandkarse er naturligt hjemmehørende og forekommer ifølge Pedersen (1958) naturligt på Møns og Stevns klinter. Den er endvidere blevet registreret som indslæbt i andre dele af Danmark.
I Skåne er arten oprindelig indslæbt og har siden bredt sig og er nu fuldt naturaliseret. Dens forekomst er øget med mere end 75 % (Tyler et al. 2007). I Nordtyskland anses alle fund for at være neofytiske (Ludwig & Schnittler 1996).
Bestandsudvikling:Bestanden af sandkarse overvåges ikke. Ifølge Faurholdt (2000, 2006) vokser arten på Stevns Klint i spredte, små bestande på kystskrænterne samt i store, tætte bestande i Holtug Kridtbrud. På Møns Klint findes den spredt i området, især kystnært. De største bestande forekommmer på løs, lysåben kalkbund på kystskrænterne.
Arten kan f.eks. optræde på vejkanter, jorddynger og oprenset jord fra vandløb.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Sandkarse udbredt fra Skadinavien og Finland over Centraleuropa til Midtbalkan (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Da der ikke sker en regelmæssig optælling af individer af sandkarse, kan kriterium A og C ikke anvendes. Med et udbredelses- og forekomstareal på 200 km2, to lokaliteter med naturlige forekomster, opfylder den delkriterium B2a for moderat truet, EN, men næppe nogle af de øvrige B-delkriterier, da antallet af blomstrende individer trods artens en- eller toårighed næppe svinger enstremt. Arten opfylder D2 kriteriet for sårbar, VU.
På grund af afstanden til de nærmeste nabobestande, foregår der næppe en udveksling af genetisk materiale med bestandene på Stevns og Møn. Omvendt har arten været i stand til at opretholde bestande her i mindst 200 år, og der er ikke konstateret umiddelbare negative påvirkninger, ligesom den spreder sig til sekundære voksesteder. Arten er derfor nedkategoriseret 2 trin til ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym: Arabis arenosa (L.) Scop.
Litteratur:Faurholdt 2000, 2006, Hansen, A. 1972a, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Larsen 1977, Ludwig & Schnittler 1996, Løjtnant & Worsøe 1993, NN 1922, Næsborg et al. 1999, Pedersen 1958, Pedersen & Faurholdt 1999, Tutin et al. 1964-1980, Tyler et al. 2007
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm