Grenet edderkopurt Anthericum ramosum L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Anthericum ramosum L.
Dansk navn:Grenet edderkopurt
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:Ok,Oo
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Grenet edderkopurt er naturligt hjemmehørende i Danmark. Arten vokser på overdrevsskrænter og forekommer nu på 9 lokaliteter på Sjælland med hovedudbredelsesområde omkring Roskilde Fjord. Den har tidligere forekommet flere steder i Nordsjælland, på Stevns og på Vestfyn.
I Skåne er ugrenet edderkopurt fundet på 45 lokaliteter i 31 ruder i den østlige del af länet mod tidligere ca. 40 ruder (Tyler et al. 2007). I Nordtyskland er den truet af uddøen (kategori 1) i både Schleswig-Holstein og i Mecklenburg-Vorpommern (Ludwig & Schnittler 1996).
Bestandsudvikling:Bestanden af grenet edderkopurt er formodentlig stabil.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:700 km2
Totaludbredelse:Grenet edderkopurt forekommer naturligt i Central- og Sydeuropa med nordgrænse i det sydlige Sverige (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Grenet edderkopurts forekomstareal er nu på 700 km2 mod tidlige tiders areal på 1600 km2. Forekomstarealet og antallet af lokaliteter med recente bestande bevirker, at arten opfylder kriterium B2a for sårbar, VU. Da ingen af de øvrige kriterier eller delkriterier for B-kriteriet opfyldes, kategoriseres grenet edderkopurt i næsten truet, NT.
Der sker formodentlig ikke en udveksling af genetisk materiale med bestande i nabolandene, dels på grund af afstanden til de skånske bestande dels på grund af artens status i Nordtyskland.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Christiansen 1990, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Jessen 1935, Leth 1991, Tutin et al. 1964-1980, Wiinstedt 1924b, Wind 1993b
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm