Talgvedbille Prostomis mandibularis (Fabricius, 1801)

Stamdata
Artsgruppe:Heteromerer
Internationalt navn:Prostomis mandibularis (Fabricius, 1801)
Dansk navn:Talgvedbille
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:B1ab(iii,iv,v)+2ab(iii,iv,v)
Levesteder:Sg
Negative p virkninger:1.2.3; 1.4.1; 7.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Talgvedbille lever i gammel løvskov af oprindelig karakter; den betragtes som en ”urskovsrelikt”. Både den voksne bille og larven lever i gamle døde egestammer, som i årevis har ligget på jorden. De findes i blødt, talgagtigt, rødt, svampeangrebet ved. I udlandet er arten også fundet i gammel fyr (Pinus sp.) og bøg (Fagus sylvatica). Talgvedbille er yderst sjælden, kun fundet flg. steder: LFM: Kristianssæde Skov ved Ryde, sidst fundet ynglende i ”Falkeegen” 1913. SZ: Sorø Sønderskov, sidst fundet 1873. NEZ: Jægerspris Nordskov ved Dyrnæs, fundet i en egestub i 1911, genfundet i 1994 (og senere), da larver og voksne biller blev fundet i hundredevis i en væltet, rødmuldet egestamme.
Bestandsudvikling:Bestandsudviklingen for talgvedbille er formentlig stabil, men bestandsstørrelsen er meget lille.
Udbredelsesareal:1 km2 km2
Forekomstareal:1 km2 km2
Totaludbredelse:Talgvedbille har en begrænset udbredelse i Europa. I Skandinavien findes den, foruden i Danmark, kun i Sverige; den er ikke kendt fra Baltikum eller fra Nordtyskland.
R dlistevurdering:Talgvedbille vurderes kritisk truet, CR, efter kriterium B1ab(iii,iv,v) + 2ab(iii,iv,v). Det må antages, at der kun findes én tilbageværende, meget lille og yderst lokal bestand af arten i Danmark. Der er ingen mulighed for at der kan tilføres genetisk materiale udefra, så artens rødlistestatus er ikke nedkategoriseret. Ved beregning af artens udbredelses- og forekomstareal er benyttet et 1 x 1 km felt, begrundet i artens meget lokale forekomst.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Bangsholt 1981, Hansen 1996, Hansen m.fl. 1995, Hansen 1950, 1964, Martin 1995
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind