Det hvide W Satyrium w-album (Knoch, 1782)

Stamdata
Artsgruppe:Dagsommerfugle
Internationalt navn:Satyrium w-album (Knoch, 1782)
Dansk navn:Det hvide W
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:EN
Kriterier:A2c
Levesteder:Aa,As,B,Sb
Negative p virkninger:8
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Forsvinden af elmetræer på grund af elmesyre.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Det hvide W lever som larve af frø (manna) af elm. Arten forekommer derfor i parker, lunde, skovbryn, omkring gårde o.a. steder, hvor der vokser ældre elmetræer.

Arten har været udbredt og almindelig i det meste af landet. Dens aktuelle status er imidlertid noget usikker, idet den er forsvundet fra utallige lokaliteter i takt med at elmesygen har taget livet af de gamle elmetræer de sidste 10 år. På grund af manglende data er det ikke muligt at sætte konkrete tal på tilbagegangen, men forekomstarealet må antages at være reduceret med i hvert fald over 50%, måske op til 90%, hvorimod udbredelsesarealet næppe er ændret væsentligt. Det er ligeledes meget vanskeligt at vurdere artens fremtid, men den må forventes at gå yderligere tilbage efterhånden som elmesygen indtager de sidste områder i Danmark.

Iagttagelser fra England og enkelte larvefund i Danmark tyder på, at det hvide W i en vis grad kan skifte til at leve på blade af unge elmeskud, men sommerfuglen vil aldrig få sin gamle hyppighed tilbage med mindre elmesygen ophører. Formodentlig vil den stabilisere sin forekomst på et betydeligt lavere niveau i løbet af en årrække.
Bestandsudvikling:
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:21000 km2
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Det hvide W vurderes til moderat truet EN i henhold til kriterium A2c eller muligvis til VU eller NT efter kriterium A3c.

Arten kategoriseres derfor moderat truet, EN.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Stoltze 1994, 1996.
R dlistevurderet af:Per Stadel Nielsen
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind