Nordisk radeløv Asplenium septentrionale L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Asplenium septentrionale L.
Dansk navn:Nordisk radeløv
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:NT•
Kriterier:B2ab(i,ii,iv)
Levesteder:Ag,Pk
Negative p virkninger:1.2.3.1,2.1,3.1.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Truet af skovrydning, tilgroning og omsætning af stendiger, indsamling og opgravning til haver
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Nordisk radeløv vokser i jordfyldte mellemrum i stendiger og i kllippesprækker. I dag kendes den fra 6 lokaliteter i klippeterrænet på Bornholm, et stendige på Falster og 2 stendiger i Vendsyssel.
Bestandsudvikling:Nordisk radeløv har være fundet på 33 lokaliteter frem til 1950, men er forsvundet fra hovedparten af disse allerede i starten af 1900-tallet. På de 9 lokaliteter, hvor den antagelig stadig forekommer, er individtallet lavt. De største bestande findes på Bornholm, mens de tre øvrige lokaliteter hver huser et individ.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:600 km2 km2
Totaludbredelse:Nordisk radeløv er vidt udbredt i Sydskandinavien, i Mellem- og Østeuropas bjergegne og i Pyrenæerne. Den forekommer desuden i bjergegne i Centralasien og det sydvestlige Nordamerika.
R dlistevurdering:Da der ikke er foretaget en systematisk overvågning af nordisk radeløv på dens voksesteder over en længere årrække, kan A- og C-kriterierne ikke anvendes. Da nordisk radeløv har et forekomstareal på 600 km2, da den er kendt fra 9 lokaliteter, og da den er gået meget tilbage i antallet af lokaliteter og forekomstareal, opfylder den kriterium B2ab(i,ii,iv) for sårbar, VU. Forekomsten af nordisk radeløv i Danmark er uden tvivl afhægig af sporespredning fra nabolandene, hvorfor den nedkategoriseres et trin til næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:Nordisk radeløv danner hybrider med rundfinnet radeløv og murrude.
Litteratur:Faurholdt 1995, 2000, Hansen, A. 1990, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Jonsell 2000, Lyshede et al. 2003, Løjtnant & Worsøe 1977, 1993, Nielsen 1991, Wiinstedt 1953, Wind 1992b
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm