Liden padderok Equisetum variegatum Schleich.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Equisetum variegatum Schleich.
Dansk navn:Liden padderok
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:NT•
Kriterier:B2ac(ii,iii)
Levesteder:B,Dl
Negative p virkninger:1.1.3,1.3,3.3.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Liden padderok er truet af naturlig succession og bebyggelse/planering
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Liden padderok er fundet på fugtig, kalkholdig bund dels i klitlavninger i Nordvestjylland og dels i råstofgrave på Sjælland og Falster. Den er i dag kendt fra 4 grusgrave på Sjælland og fra 3 klitlavninger nær Hirtshals.
Bestandsudvikling:På de nordvestjyske voksesteder har liden padderok holdt sig siden den blev fundet. En angivelse fra Thy anses for fejlagtig (Søndergård 2002). Dens forekomst i råstofgrave er mere ustabil, dels pga. naturlig succession og dels pga. opfyldning af gravene. Den har været fundet i 6 grave og er atter forsvundet fra de 2. Den største bestand findes i grusgravene ved Hedehusene, hvor den dækker flere ha.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:600 km2 km2
Totaludbredelse:Liden padderok har en cirkumpolar arktisk-boreal-montan udbredelse. I Europa forekommer den i Mellem- og Nordskandinavien, den nordlige del af De britiske Øer, på Island og de nordatlantiske øer. Længere syd er den udelukkende fundet i råstofgrave, men vokser igen i naturlige plantesamfund i de mellemeuropæiske bjergegne.
R dlistevurdering:Da der ikke er foretaget en systematisk overvågning af liden padderok på dens voksesteder over en længere årrække, kan A- og C-kriterierne ikke anvendes. Da liden padderok har et forekomstareal på 600 km2, er kendt fra 7 lokaliteter, og da den varierer i antallet af lokaliteter og forekomstareal, opfylder den kriterium B2ac(ii,iii) for sårbar, VU. Forekomsten af liden padderok i Danmark er uden tvivl afhægig af sporespredning fra nabolandene, hvorfor den nedkategoriseres et trin til næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Gravesen og Lind 1999, Hansen, A. 1988, Hansen, A. 1991, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Jonsell 2000, Lyshede et al. 2004, Søndergård 2002, Wiinstedt 1953
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm