Hjortetunge Asplenium scolopendrium L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Asplenium scolopendrium L.
Dansk navn:Hjortetunge
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:VU•
Kriterier:B2ac(ii,iii)
Levesteder:Ag,Pc,S
Negative p virkninger:3.1,3.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Truet af herbicidsprøjtning, omsætning af stendiger, opgravning til haver og tilgroning ved naturlig succession
Bestandsst rrelse: ca. 75 individer (1997-2007)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Hjortetunge er i Danmark fundet på nordvendte kalkskrænter, i skov, på stendiger og mellem cementringe i brønde samt i skakt. Den dyrkes i haver og nogle af bestandene er formentlig forvildede. Hjortetunge er i dag kendt som sandsynlig spontan på 4 lokaliteter, der alle ligger i Jylland.
Bestandsudvikling:Frem til 1950 er hjortetunge fundet på 5 lokaliteter - 2 af bestandene formentlig spontane. Alle forsvandt inden 1950'erne (Wiinstedt 1953). Den er siden nyfundet som sandsynlig spontant på 4 lokaliteter, hvor den stadig forekommer.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:400 km2 km2
Totaludbredelse:Hjortetetunge er udbredt i det meste af Europa og på Acoerne, Madeira og i Kaukasus. I den nordøstlige del af Europa forekommer den kun på få, spredte lokaliteter.
R dlistevurdering:Da der ikke er foretaget en systematisk overvågning af hjortetunge på dens voksesteder over en længere årrække, kan A- og C-kriterierne ikke anvendes. Da hjortetunge har et forekomstareal på 400 km2, er kendt fra 4 lokaliteter, og da den varierer i antallet af lokaliteter og forekomstareal, opfylder den kriterium B2ac(ii,iii) for truet, EN. Forekomsten af hjortetunge i Danmark er uden tvivl afhægig af sporespredning fra nabolandene, hvorfor den nedkategoriseres et trin til sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym : Phyllitis scolopendrium (L.) Newm., Scolopendrium officinarum Sw.
Litteratur:Christiansen et al. 1997, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Jonsell 2000, Løjtnant & Worsøe 1977, Søndergård 2002, Wiinstedt 1953, Wind 1992b
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm