Eng-hejre Bromus racemosus L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Bromus racemosus L.
Dansk navn:Eng-hejre
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:A2c, B2ab(i,ii,iii,iv)c(iii,iv)
Levesteder:Ag, Ee, Em, Oo, Sb, Se
Negative p virkninger:1.1.3,1.1.10,1.2.3.5,1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Eng-hejre blev af Pedersen (1974) betegnet som temmelig sjælden og ikke særlig talrigt forekommende, men dog stedvis hyppig i ferske kystegne i Sydsjælland, Sydfyn og på de sydlige øer mellem Møn og Als, især ud for skove og på skovenge. På landsplan fore
Bestandsudvikling:Bestandsudviklingen for eng-hejre er vigende i takt med, at artens voksesteder er forsvundet som følge af driftsændringer, tilgroning og afvanding af bl.a. ferske enge og skovenge. Inden for de seneste 15 år er den fundet på 6 forskellige lokaliteter.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Eng-hejre er udbredt i Europa fra De britiske Øer over Danmark til Sydsverige i nord til N-Grækenland, Sicilien, N-Spanien og Portugal. I øst når den Polen, Tjekkiet, Østrig, Ungarn og Bulgarien. Arten er indslæbt i Nordamerika og New Zealand.
R dlistevurdering:Det skønnes, at bestanden af eng-hejre er reduceret med over 30 % over de seneste 10 år, samtidig med at der er sket en reduktion i artens udbredelsesområde og forekomstareal kombineret med en forringet habitatkvalitet. Artens forekomstareal skønnes til at være mindre end 2000 km2, samtidig med, at dens udbredelse er stærkt fragmenteret. Desuden svinger antallet af kønsmodne individer ekstemt, da arten er enårig. Arten opfylder herved kriterium A2c og B2ab(i,ii,iii,iv)c(iii,iv) for sårbar, VU. Muligheden for tilførsel af genetisk materiale fra bestande i nabolandene er ukendt, hvorfor der ikke foretages en op- eller nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Faurholdt 2000, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Leth 1998, Pedersen 1974, Petersen 2004b, Schou, Wind & Lægaard 2009, Vinther & Tranberg 1999, 2002
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:2009
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm